De rustige atmosfeer in de bibliotheek wordt verzekerd door de jonge ambassadeurs. (foto: Pauline Poelmans)
Nieuws, Cultuur, België, Samenleving, Stampmedia, Genk, Wim Dries, Bibliotheek, Genk, Houssein Bouharras, Geertje Descheemaker -

Jonge ambassadeurs creëren rustige sfeer in Genkse bib

GENK - De jonge ambassadeurs van de bibliotheek zijn zeer tevreden over wat ze hebben gerealiseerd. Al sinds 7 oktober zorgen zij elke weekdag anderhalf uur lang voor een rustige sfeer in de bib. “We willen alle jongeren tegemoet komen”, zegt ambassadeur Hayrettin (17).

vrijdag 13 december 2013 11:21
Spread the love

Sinds februari observeerde Houssein Bouharras van de afdeling Sociale Zaken Stad Genk jongeren die na schooltijd in de bibliotheek rondhingen. Daar maake hij wel eens een praatje met ze. De jongeren die hem achteraf het meest bevielen, vroeg hij vanaf begin september ambassadeur te worden. Hij lichtte hen kort in wat die taak inhield en de geïnteresseerden hapten toe. Er werd een selectie gemaakt van acht ambassadeurs, vijf jongens en drie meisjes. Waarom die verdeling?  “Omdat er hier gemiddeld ook meer jongens dan meisjes rondhangen”, verklaart Houssein.

Op 2 oktober waren de deelnemers bekend en op 7 oktober konden de ambassadeurs echt van start gaan. En met succes, want twee maanden later krijgen ze nog steeds veel complimenten van leerkrachten, politie, gemeente en natuurlijk van de bibliotheekbezoekers zelf. Vooral de ouderen ervaren minder overlast en vinden dat positief. Bovendien kan het personeel dankzij de ambassadeurs tijd in andere zaken steken.

Positiever beeld

“In het begin waren we iets tè enthousiast, nu weten we dat we alleen jongeren mogen aanspreken”, zegt Osman (16). Zij hebben hun voorbeeldfunctie te respecteren, ook buiten de bib. “Ik ben blij dat dit project zo’n positieve werking heeft op deze jongeren”, reageert burgemeester Wim Dries. “De jongeren helpen elkaar constant, als er problemen zijn kunnen ze bij elkaar terecht”, merkt bibliothecaris Geertje Descheemaker op, die samen met Houssein het project leidt.

Iedereen is gelijk en er wordt onderling geen onderscheid gemaakt. “Daarom bestaat het groepje uit jongeren van verschillende achtergronden en uit verschillende wijken”, zegt Houssein. “Schepen van jeugd Anniek Nagels vindt dat we met jongeren aan de slag moeten gaan om iedereen aan te spreken.” Dat bevestigt de schepen: “Zo krijgen de bezoekers een positiever beeld van jongeren.”

Uurrooster

Elke ambassadeur werkt drie keer in de week op willekeurige dagen. Ze krijgen een uurrooster waarop staat wanneer ze dienst hebben. Hoewel ze zich normaal aan dit rooster moeten houden, wordt er soms ingesprongen op drukke dagen. “Vooral met de examens en in de vakanties is het extra druk. Dan is het wel handig om wat hulp te krijgen”, weet Hayrettin.

Op woensdag hebben ze vergadering. Naar die vergadering komen ook Houssein en Geertje. Hier bespreken ze het verloop van hun werkweek en krijgen ze de kans elkaar te beoordelen. Eind april loopt het project ten einde. Hopelijk kan er dan teruggeblikt worden op een succesvol jaar.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Jules Sowka, foto: Pauline Poelmans

take down
the paywall
steun ons nu!