F-35 Lightning II tijdens proefvlucht vanuit Edwards Air Force Base, California (foto: WikiMedia Commons)
Opinie, Nieuws, Economie, Politiek, België, Pieter De Crem, Wapenindustrie, Bewapening, B-61-kernwapens, F-16-gevechtsvliegtuigen, Ministerie van Defensie, Lockheed Martin, Joint Strike Fighter (F-35) -

Belgisch leger wil 6 miljard euro voor 40 JSF-vliegtuigen

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) wil dat de volgende regering de huidige F-16's vervangt door 40 Joint Strike Fighter (F-35) vliegtuigen van het Amerikaanse wapenbedrijf Lockheed Martin. In dat geval zal de Belgische belastingbetaler 6 miljard euro moeten ophoesten.

donderdag 12 december 2013 12:30
Spread the love

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) wil dat de volgende regering de huidige F-16’s vervangt door 40 nieuwe jachtvliegtuigen. Eerder heeft De Crem al laten verstaan dat zijn voorkeur uitgaat naar de peperdure Joint Strike Fighter (F-35) van het Amerikaanse wapenbedrijf Lockheed Martin.

In dat geval zou de Belgische belastingbetaler volgens onze berekeningen 6 miljard euro moeten ophoesten. In tijden van budgettaire besparingen en hoge werkloosheid is dit pure waanzin en simpelweg misdadig.

Het is een publiek geheim dat minister De Crem zijn keuze heeft laten vallen op de Joint Strike Fighter (JSF) als mogelijke opvolger van de inmiddels verouderde F-16’s. Dat bleek uit een gelekt WikiLeaks-bericht van oktober 2009. Waar hij het budget daarvoor hoopt te vinden in een periode dat de Belgische begroting onder Europese curatele staat, is een raadsel.

Nederland heeft enkele weken geleden al beslist om 37 JSF-toestellen aan te kopen. Volgens de Nederlandse rekenkamer is hier een bedrag van 4,5 miljard euro mee gemoeid of omgerekend 121,6 miljoen euro per exemplaar. Daar moeten nog de exploitatiekosten worden bij opgeteld die in Nederland 7,2 miljoen euro per jaar per toestel zouden bedragen.

Omdat België – anders dan Nederland, dat voor 1,74 miljard euro heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van de JSF – niet in het ontwikkelingsprogramma participeert, is het niet overdreven om te stellen dat de uiteindelijke kostprijs voor één Belgische JSF gemakkelijk boven de 150 miljoen euro zal uitkomen. Dat betekent omgerekend een prijskaartje van 6 miljard euro zonder de exploitatiekosten.

Het jaarlijkse budget voor de aankoop van legermaterieel bedraagt op dit ogenblik ongeveer 250 miljoen euro of anderhalve JSF! Het huidige defensiebudget kan deze vervanging van het F-16-park, zelfs met een grondige verschuiving van de posten, dus niet dragen. Zelfs indien de aankoop over 8 jaar zou worden gespreid moet het jaarlijkse defensiebudget met minstens een kwart stijgen.

Het is duidelijk dat het om meer gaat dan een technisch debat over de logistiek van het leger. De JSF’s zijn per definitie interventiegericht, gemaakt om te bombarderen.

Het dossier kan ook niet worden losgekoppeld van de nucleaire taken van het leger, want de JSF zal in tegenstelling tot de huidige F-16’s, in staat zijn om ook de gemoderniseerde versie van de B-61-kernbom uit de Belgische militaire basis van Kleine Brogel te transporteren.

De vredesbeweging voert al jaren campagne om deze massavernietigingswapens uit ons land weg te krijgen. Toch kregen we onlangs te horen dat het Pentagon vele miljarden dollars heeft uitgetrokken voor de modernisering van deze kernbommen.

Vrede vzw doet beroep op het gezonde verstand van al onze politici. We vragen daarom om niet mee te stappen in de NAVO-ambities van onze minister van Defensie, die nog vlug zijn sollicitatiebrief voor de post van NAVO-secretaris-generaal wil opsmukken.

Ludo De Brabander

Ludo De Brabander is stafmedewerker bij Vrede vzw.

take down
the paywall
steun ons nu!