Verliezer in Honduras komt vandaag met “bewijzen van fraude”
Nieuws -

Verliezer in Honduras komt vandaag met “bewijzen van fraude”

TEGUCIGALPA — Xiomara Castro, de verliezende presidentskandidaat in Honduras, kondigde aan dat ze vandaag met bewijzen van fraude komt. Ze erkent de overwinning van de rechtse kandidaat Juan Orlando Hernández niet.

vrijdag 29 november 2013 23:16
Spread the love

Volgens de Hoge Kiesraad (TSE) heeft Juan Orlando Hernández, de kandidaat van de regerende, rechtse Nationale Partij (PN), zondag de presidentsverkiezingen gewonnen.

Iets meer dan 80 procent van de stemmen was gisteren geteld. Die gaven 35,8 procent voor Hernández, en 29,2 procent voor Castro.

Stemmen gemanipuleerd

Zowel Hernández als Xiomara Castro hadden zondagavond al de overwinning opgeëist. Castro, de vrouw van de in 2009 afgezette Manuel Zelaya, deed dat op basis van eigen exitpolls.

Castro en Zelaya zeggen dat er zware onregelmatigheden waren bij de stembusgang. Er zou maar liefst 29 procent van de stemmen gemanipuleerd zijn ten voordele van Hernández. Vandaag komt ze daarvoor met bewijzen, kondigde ze aan.

Ze roept de Hondurezen ook op om morgen (zaterdag) op straat te komen. De voorbije dagen werd al door enkele honderden Hondurezen, vooral studenten, gemanifesteerd. Dinsdag trad de politie hard op tegen betogers.

Staatsgreep

De nieuwe spanningen komen bovenop de aanhoudende politieke problemen. Die begonnen in 2009 toen Zelaya werd afgezet via een militaire staatsgreep. Honduras is na Haïti het armste land op het Amerikaanse continent. Bovendien is het met 96,1 moorden per 100.000 inwoners een van de onveiligste landen ter wereld.

De regeringen en van Colombia, Guatemala, Panama en Costa Rica erkenden de overwinning van Hernández al. Ook Nicaragua, waar links aan de macht is met Daniel Ortega, noemt de PN-kandidaat de winnaar.

take down
the paywall
steun ons nu!