Twee doden in São Paulo en Anderlecht verliest. Wat erg!

Twee doden in São Paulo en Anderlecht verliest. Wat erg!

donderdag 28 november 2013 10:35
Spread the love

Anderlecht verliest tegen Benfica hoor ik op de radio en ik krijg er zowaar een goed gevoel bij. “Goed zo, voor al die supporters van Anderlecht” dacht ik, “misschien gaan ze nu begrijpen hoe onbeduidend voetbal is.

Natuurlijk begrijpen ze dat niet.

Wie zo iets begrijpt gaat ook niet lyrisch doen over de selectie van de Rode Duivels voor het FIFA-event in Brazilië. 

OK, een kleine verwarrende intro om u voor te bereiden op een ‘tegen goal’ een ‘Gol Contra’

Vandaag is een stuk stadium ingestort in São Paulo, één van de 12 steden waar de FIFA zijn mega-event in Brazilië mag organiseren. Er zijn mààr 2 doden, het voetbalstadium is ingestort op het moment van de middagpauze van de arbeiders die er nog aan het werk waren, het hadden er veel meer kunnen zijn. Op de sociale media valt mij opnieuw die zin op die, sinds de protestbetogingen van juni dit jaar, meer en meer begint op te duiken:

‘Imagina na copa!!!!’  ‘Beeldt u dit in tijdens de Wereldbeker!!!!’

Hiermee willen ze zeggen, “ok, dit is erg, maar beeldt u eens in dat dit tijdens de wereldbeker van het FIFA-voetbal gebeurt. Beeldt u eens in dat er een stuk voetbalstadium instort terwijl het vol Belgische voetbalsupporters zit”

Inderdaad: Daar gaat de rodeduivel-gekte. Gans België weer met de voeten op de grond.

Stel dat het, al dan niet gegrond, bericht circuleert dat al die ‘Elefantes Brancos’ – Witte Olifanten worden die megalomane bouwerken in Brazilië genoemd – SLECHT GEBOUWD zijn en de voetbaltoeristen hun leven riskeren, niet alleen met die gevaarlijke favela’s in de omtrek maar nú ook met instortings-gevaar van de stadia. Wie wil vandaag nog die super-dure reis naar Brazilië boeken? En vergeet het risico niet dat de bevolking opnieuw, zoals in juni, massaal op straat komt er het verloop van matchen hindert.

Overdrijf ik? Ik denk het niet.

Brazilië zit wel echt vol corruptie en die stadia zijn allemaal, last minute, in dat corruptie-klimaat gebouwd en gerenoveerd. De bouwpromotoren hebben de FIFA met open armen ontvangen, de kassa rinkelde en dank zij de voetbalgekte kunnen ze nu nog meer wetten omzeilen. Geen politicus, Romario uitgezonderd, durft zich tegen de FIFA uitspreken. Ze bazuinen allemaal het zelfde uit: “we zullen de wereld eens laten zien wat een fantastisch groei-land Brazilië is” 12 nieuwe, of met de modernste technieken gerenoveerde, stadia op een record tempo gebouwd.”Leve het voetbal, leve de Copa do Mundo, leve de FIFA!”

“Stel dat” zei ik, en misschien dacht u, jaja maar die kans is zeer miniem tot zelfs onbestaande.

OK, normaal dat u dat denkt, maar: Weet u hoe het prachtige sociaal-initiatief van de vorige president Lula ‘Minha Casa, Minha Vida’ – mensen uit de favela aan een nieuw huisje helpen – vandaag in de buitenwijken genoemd wordt? ‘Castelos de Areia’, ‘Zandkastelen’. Omdat er door de corrupte bouwgiganten te weinig cement werd gebruikt regent het zand in die huisjes die voor het sociaal project gebouwd werden. Het zand valt van de plafonds en de muren en de mensen die van de favela’s gereloceerd werden voelen zich inderdaad met een ZANDKASTEEL bij de neus genomen. Wie dat weet, is niet verwonderd dat een verse constructie van het voetbalstadium van São Paulo, de grootste stad van Brazilië, instort.

Wat een boeiend land Brazilië, dààr gebeurt het! Daar gaat, volgens een aantal verlichtte wetenschappers, met de bouw van de Belo Monte dam het laatste stuk regenwoud verdwijnen dat onze bol nodig heeft om te ademen. Er zou een limiet bestaan die, als die wordt overschreden, de evolutie van de opwarming van de aarde exponentieel zou versnellen. Zou. Ik lees het maar. Ik weet dat allemaal niet.

Wat ik wel weet is dat in Recife, ook één van de 12 FIFAvoetbalsteden, de mensenrechten voor de bouw van de nieuwe Arena op een zeer grove manier met de voeten worden getreden. Ik heb er een video gedraaid om die mensen aan het woord te laten. ‘Terzake’ gaat er maandag 2 december, de eerste dag van de Brazilië-week op Canvas, aandacht aan besteden. Dewereldmorgen gaat de volle 23 minuten van de video ‘Gol Contra’ met Nederlandse ondertitels op de site plaatsen.

Tijd om die Fifa-ballon te doorprikken en te beseffen hoe onbeduidend de selectie van de Rode Duivels is in het licht van die duizenden families die op onrechtmatige manier uit hun huizen zijn gezet voor – in Recife slechts 5 dagen – voetbalgekte.
‘Col Contra’ is een video van ‘COPA FAVELA 2014‘ een initiatief om de REALITEIT van ‘Copa da FIFA’, de ‘FIFA-wereldbeker’ in de media te krijgen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!