Kostas Vaxevanis in beroep vrijgesproken
Nieuws, Europa, Politiek, Corruptie, Griekenland, Persvrijheid, Onderzoeksjournalistiek, Lagarde-lijst, Kostas Vaxevanis -

Griekse onderzoeksjournalist Vaxevanis tweede maal vrijgesproken

Op 28 oktober 2012 werd journalist Kostas Vaxevanis gearresteerd omdat hij de namen heeft gepubliceerd van de rekeninghouders op de Lagarde-lijst, een lijst met 2000 Griekse rekeninghouders bij de Zwitserse afdeling van HSBC-bank. Hij was daarvoor al een keer veroordeeld en vrijgesproken, maar de openbare aanklager ging in beroep tegen dat vonnis. Woensdag werd de journalist in die rechtszaak over de hele lijn vrijgesproken.

donderdag 28 november 2013 12:45
Spread the love

Politiek gestuurd proces

Er was heel wat belangstelling en ook kritiek voor de eerste rechtszaak in het voorjaar van 2013. Het feit dat een journalist werd gearresteerd omdat hij zijn bronnen niet wilde vermelden (Vaxevanis weigerde te vertellen van wij hij de lijst had gekregen) en omdat hij gewoon de lijst publiceerde.

Griekenland zakte door dit voorval verschillende plaatsen op de index van de persvrijheid.

De opluchting was dan ook groot, toen hij werd vrijgesproken. Maar de openbare aanklager liet het er niet bij, er zou niet genoeg bewijs zijn geweest dat Vaxevanis onschuldig was, en hij ging in beroep. Voor vele Grieken was het duidelijk: gezien er heel wat namen van politici op de lijst voorkomen, was het proces politiek gestuurd. De nieuwe rechtszaak zou laten zien in hoeverre de Griekse justitie nog onafhankelijk was.

Na twee uitstellen, besliste de rechtbank woensdag 27 november unaniem dat Vaxevanis niets ten laste kan worden gelegd. Volgens de journalist is de uitspraak een overwinning voor de onderzoeksjournalistiek in Griekenland.

En de Lagarde-lijst?

En hoe zit het ondertussen met de Lagarde-lijst zelf? Een parlementaire onderzoekscommissie heeft bepaald dat voormalig minister van Financiën Papakonstantinou naar het gerecht moet worden verwezen omdat hij met de lijst zou hebben geknoeid: op een kopie van de lijst waren de namen van zijn familieleden geschrapt.

De ex-minister heeft steeds zijn onschuld staande gehouden. De originele lijst, die op een CD aan Griekenland was geleverd, is nooit teruggevonden.

Ondertussen heeft Griekenland een nieuw origineel van de Franse autoriteiten gekregen. Op dit moment loopt er een onderzoek tegen een andere ex-minister van Financiën, Yiannis Papantoniou, wiens vrouw op de lijst staat met een bankrekening van 2,2 miljoen euro. Papantoniou heeft steeds ontkend dat hij of zijn vrouw geld in Zwitserland hadden.

Er zijn geruchten dat verder onderzoek naar de lijst is stopgezet, maar dat is tegengesproken door de huidige minister van Financiën Stournaras.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!