NGO's lopen weg bij onderhandelingen COP19 (Foto: Selma Franssen)
Nieuws, Wereld, Milieu, Politiek, VN-Klimaattop, COP19 -

NGO’s lopen weg bij onderhandelingen COP19

WARSCHAU - Greenpeace, Oxfam, WWF, Actionaid, Friends of the Earth, het Internationaal Vakverbond en 350.org zijn weggelopen uit de VN-klimaatonderhandelingen onder de noemer 'Polluters talk, we walk'. De NGO's vinden dat de onderhandelingen te weinig opleveren en dat landen zich onder hun verantwoordelijkheden uit proberen te praten.

donderdag 21 november 2013 16:04
Spread the love

Donderdag 21 november verlieten NGO’s demonstratief de klimaatonderhandelingen in Warschau. Ze hebben het Nationale Stadion, waar de COP19 VN-klimaattop plaatsvindt, verruild voor een alternatief conferentiecentrum in de binnenstad van Warschau. Daar zullen ze verder praten over thema’s als klimaatrechtvaardigheid, die volgens de NGO’s genegeerd worden in de onderhandelingen.

Op de voorlaatste dag van de onderhandelingen liepen honderden vertegenwoordigers weg uit de gesprekken uit solidariteit met slachtoffers van klimaatverandering en omdat ze het ambitieniveau van COP19 te laag vinden. 

Genoeg is genoeg

Susann Scherbarth, campagneverantwoordelijke voor klimaatrechtvaardigheid en energie van Friends of the Earth Europe, zei: “We zijn weggelopen uit frustratie en teleurstelling – de gesprekken hier in Polen hebben niets opgeleverd om uitstoot te verminderen, noch zijn er financiële middelen vrijgemaakt om de klimaatverandering aan te pakken.”

“We lopen ook weg uit solidariteit met de gemeenschappen en landen die ??zo veel te lijden hebben onder klimaatverandering, en voor wie deze onderhandelingen zo weinig opleveren. Genoeg is genoeg.”

Anna Ratcliff van Oxfam International: “Het is niet zo dat er vandaag iets bijzonders gebeurde dat ons deed besluiten te vertrekken. Het is het hele plaatje, de tergend langzame ontwikkelingen terwijl COP19 al bijna afgelopen is. Het zijn de vervuilende bedrijven die deze top sponsoren en de agenda mede bepalen, het is het overleg over ‘schone’ steenkool dat parallel liep aan deze top, het zijn landen als Canada, Australië en Japan die geen enkele inzet tonen.”

“Lage ambitities zijn niet acceptabel”

Sharan Burrow is een Australische syndicaliste en de huidige secretaris-generaal van het Internationaal Vakverbond (IVV). Ze voerde de stoet aan van de NGO’s die COP19 verlieten. Burrow: “Lagere ambities zijn simpelweg niet acceptabel. Overheden moeten extreem serieus zijn wat betreft klimaatverandering en mensen hoop geven op een rechtvaardige transitie.”

“Als vakbonden verafschuwen we het feit dat deze top de ambities en beloftes van voorgaande jaren enkel heeft afgezwakt. Wij zullen mensen blijven mobiliseren om tegenwicht te geven aan de slappe ruggengraat van onze overheden.”

“Als Australische kan ik de houding van mijn eigen land nauwelijks geloven. Australië heeft haar ambities laten varen, terwijl we als land bijzonder gevoelig zijn voor klimaatverandering. Australië negeert de wetenschap, die ons vertelt dat we snelle en drastische maatregelen moeten nemen.”

“Vanuit mijn positie bij het IVV wil ik overheden oproepen klimaatverandering serieus te nemen en nu te beginnen met het creëren van de groene jobs van de toekomst.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!