Stigma op cannabis is vloek voor klimaatvriendelijke industriële hennepteelt

Stigma op cannabis is vloek voor klimaatvriendelijke industriële hennepteelt

woensdag 20 november 2013 05:26
Spread the love

Industriële hennep zou wel eens ons klimaat kunnen redden! Waarom? Omdat het milieuvriendelijk geteeld kan worden en het duizenden toepassingen heeft, waaronder textiel, papier, bouwmaterialen, plastic, voeding voor mens en dier, huid- en haarverzorging, toepassingen in de auto-industrie, enz…

Door de gelijkenis met de (nog steeds verboden) cannabisplant worden hennepplantages onderworpen aan strenge controles en een hoop administratie. Deze bureaucratie weerhoudt sommige boeren ervan om hennep te telen. Hennep mag bijvoorbeeld niet meer dan 0,2 % THC bevatten, dit gehalte wordt regelmatig gecontroleerd. Maar eigenlijk dient THC enkel om insecten weg te houden. Het is een natuurlijke bescherming van de plant. 

Het stigma op cannabis is de hoofdreden waarom dit klimaatvriendelijke gewas nog te weinig onze velden siert. Maar wie zich verdiept in het cannabisverhaal ziet wel in dat deze dame best wel eens nuttig zou kunnen zijn voor sommige mensen (zie eerdere artikels). 

Hennepplastic

Plastic wordt gemaakt van aardolie, maar het kan evengoed gemaakt worden van hennep. Stel je eens voor wat een winst dat zou opleveren voor ons milieu? Veel dieren in de oceanen maar ook op het land sterven doordat ze stukjes plastic verwarren met voedsel. Dit komt in hun maag terecht waardoor ze verhongeren. Plastic van aardolie is niet biologisch afbreekbaar, maar hennepplastic wel! Voorlopig is de lijst van producten uit hennepplastic nog niet zo lang: denk aan dashboards, muziekinstrumenten, cd hoesjes,… 

Terwijl de productie van petrochemische plastics voor hoge CO² uitstoot en giftige nevenproducten zorgt, legt hennep juist veel CO² vast, ongeveer vijf keer zoveel als andere planten.[1]

Hennep zie je ook al in de auto-industrie opduiken. Het kan o.a. staal vervangen om elektrische wagens lichter te maken. 

Industriële hennep is sinds dit jaar terug legaal in de Verenigde Staten, in ons land is het al enkele jaren legaal.

Hennep versus katoen

Hennep kan katoen vervangen in de textielindustrie. In tegenstelling tot katoen heeft hennep geen pesticides of kunstmest nodig om goed te kunnen gedijen en het vraagt tien keer minder water. De biodiversiteit zou er dus zeker wel bij varen indien er meer hennep geteeld zou worden. Hennep is ook sterker dan katoen en gaat veel langer mee! Hennep produceert vier keer meer textielvezels waardoor er meer landbouwgrond zou vrijkomen voor voedsel! Op één veld wordt er tegelijkertijd vezel, zaad en bouwmateriaal geproduceerd![2]

20 à 25% van alle verbruikte pesticides ter wereld gaan naar de katoenteelt! Er is meer dan 10 000 liter water nodig om 1 kg katoen te produceren. Dat is nog niet genoeg om 1 t-shirt en 1 jeansbroek mee te maken. Door de gulzigheid van de katoenvelden ligt er al 100 miljoen hectare landbouwgrond braak! Katoen wordt meestal gekweekt en verwerkt in derdewereldlanden.[3]

De  binnenbekleding van wagens en vliegtuigen wordt dikwijls uit hennep gemaakt omdat het brandvertragend is! Maar er is ook heel mooie kledij te vinden uit hennep. De hennepvezel wordt meestal gecombineerd met bio-katoen.

Voeding

Het zaad van de hennepplant wordt in de voeding gebruikt en is een bron van proteïnes! Het bevat omega 3 en 6 vetzuren in de juiste balans. Als vleesvervanger is het duurzamer dan soya omdat het lokaal geteeld kan worden! Het bevat veel vitamine E en gammalinolzuren, hetgeen ontstekingsremmend werkt. Hennepzaad zou helpen bij verouderingsverschijnselen, eczeem, PMS, reumatoïde artritis,…[4] 

Hennepzaad zou ook een verslaving aan vette voeding een halt kunnen toeroepen. Als dat geen goed nieuws is![5]

Papier

Eén van de voornaamste oorzaken van de ontbossing van onze planeet is papierverbruik. De verdwijning van de natuurlijke wouden heeft een vernietigende impact op de complexe ecologische systemen die mee de klimatologische omstandigheden beïnvloeden. Ecosystemen worden onherstelbaar verstoord maar ook landbouwgronden worden alsmaar schaarser doordat de biobrandstoflobby alles volzet met genetisch gemanipuleerde oliehoudende gewassen.  

Om de verstoring van het ecologisch en klimatologisch evenwicht te stoppen, maar toch aan de vraag naar papier te kunnen voldoen, zou het snelgroeiende hennep terug kunnen ingezet worden.[6]  Een hectare hennep kan per jaar ongeveer 2,7 ton cellulose (het basisproduct voor de aanmaak van papier) opleveren, terwijl hout uit bomen slechts 0,5 ton per hectare oplevert. 

In de bouw

De bouwsector is niet bepaald milieuvriendelijk te noemen, heel veel bouwafval is toxisch en valt moeilijk of niet meer te recycleren. Ook de milieuschade die het productieproces van het materiaal met zich mee brengt is gigantisch en in hoge mate onherstelbaar. 

Gelukkig kan je nu met hennep ecologisch bouwen en isoleren! Hennepkalk, -isolatie,-cement, -baksteen, -beton, -pleister en -hout, … Er is heel wat mogelijk wanneer je beslist om echt duurzaam te wonen![7]

Voetnoten

take down
the paywall
steun ons nu!