Ontslagen minister Korolec, rechts, op COP19 (Foto: Flickr Creative Commons)
Verslag, Nieuws, Europa, Milieu, Politiek, Greenpeace, Polen, Warschau, Steenkool, Fracking, COP19, Donald Tusk, Marcin Korolec, Maciej Grabowski, Poolse regering, Regeringsherschikking -

Poolse minister van Milieu ontslagen tijdens VN-klimaattop in Warschau

WARSCHAU - Marcin Korolec, de Poolse minister van Milieu, is op 20 november samen met zes andere Poolse ministers ontslagen. Dit gebeurde tijdens de VN-klimaatonderhandelingen (COP19), waarin Polen als gastland een belangrijke rol speelt. Korolec zal wel namens Polen blijven onderhandelen in COP19. Volgens NGO’s toont de zet dat Polen de klimaattop niet serieus neemt.

woensdag 20 november 2013 16:20
Spread the love

Schaliegasexploratie bespoedigen

Korolec zal worden vervangen door Maciej Grabowski, voormalig viceminister van Financiën. Premier Donald Tusk (nvdr: leider van de liberale politieke partij Bugerplatform – Platforma Obywatelska) liet weten dat de reden was dat Grabowski zich in zijn eerdere positie bezighield met de financiële kant van schaliegasexploratie en dat hij zich nu moet inzetten om de winning van schaliegas in Polen te bespoedigen.

Als het nieuws dat zeven ministers worden vervangen vanwege een plotselinge regeringsherschikking langskomt op een televisiescherm in een koffiebar in Warschau, wordt er verontwaardigd gereageerd door de aanwezige Polen. 

Een omstander, die niet met naam genoemd wil worden, zegt: “Tusk luistert nooit naar ons. Dit is een zet om te laten zien dat hij kan doen wat hij wil: hij heeft de touwtjes stevig in handen.”

Onhandige timing voor ontslag

NGO’s, waaronder Greenpeace Polen, vinden dat het ontslag van Korolec op een ongelukkig moment komt. Warschau is de locatie van de VN-klimaatonderhandelingen, die nu namens Polen zullen worden voortgezet door een minister van Milieu die effectief ontslagen is.

Maciej Muskat, directeur van Greenpeace Polen: “Dit is waanzin. Het ontslag van de minister die de klimaatonderhandelingen leidt, laat zien dat premier Tusk niet oprecht is over de noodzaak van een ambitieus klimaatakkoord.”

“Bovendien rechtvaardigt hij de vervanging van de minister met de noodzaak om de exploratie van fossiele brandstoffen in Polen te bespoedigen. Ik heb daar geen woorden voor – vooral als je je bedenkt dat de meerderheid van de Polen meer investeringen in hernieuwbare energiebronnen wil zien en niet in fossiele in brandstoffen.”

Polen zet in op steenkool

In Polen verzet de bevolking zich tegen schaliegas, omdat het Amerikaanse bedrijf Chevron de meeste boorconcessies gekocht heeft en banen in de sector nauwelijks naar de lokale bevolking zouden gaan. Bovendien is men in landbouwregio’s bang voor vervuiling van drinkwater en landbouwgrond.

Uit recent onderzoek van Greepeace bleek dat 89 procent van de Poolse burgers voorstander is van het verhogen van de productie van hernieuwbare energie in Polen. 73 procent wil dat de Poolse regering zich actief inzet om de klimaatverandering te voorkomen en de steun aan de steenkoolindustrie stopzet.

Muskat: “Tusk gaat volledig voorbij aan wat de mensen willen. De voortdurende ondersteuning aan en promotie van een op steenkolen gebaseerde energiemix door de Poolse regering moet nu eindigen. Het is tijd dat Tusk de wil van het volk gaat volgen.” 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!