Uit de resultaten van een onderzoek van SP.A-Geraardsbergen blijkt dat er in 7 scholen regelmatig kinderen met een lege brooddoos naar school komen.
Nieuws, Samenleving, België, Onderwijs, Dirk Van der Maelen, SP.A, Geraardsbergen, Eten op school, Kinderen in armoede -

In Geraardsbergen alleen al 50 leerlingen met honger op de schoolbanken

In een kleine stad als Geraardsbergen alleen al komen zo'n 50 kinderen regelmatig zonder brooddoos naar school. Ze lijden honger in de klas. Scholen proberen dat vaak zelf te verhelpen door een gratis maaltijd aan te bieden. Dat blijkt uit een onderzoek van SP.A-gemeenteraadslid Dirk Van der Maelen.

woensdag 20 november 2013 11:30
Spread the love

Begin oktober trokken scholen en enkele steden aan de alarmbel. Het gebeurt almaar vaker dat leerlingen zonder eten op school arriveren en met honger in de klas zitten.  

SP.A-Geraardsbergen besloot de omvang van het probleem te onderzoeken in deze Oost-Vlaamse stad van zo’n 32.000 inwoners. Uit de resultaten van 9 scholen blijkt dat er in 7 scholen regelmatig kinderen met een lege brooddoos naar school komen.

“In twee scholen geeft men zelfs aan dat dit om meer dan 15 leerlingen zou gaan”, zegt Dirk Van der Maelen, parlementslid voor de SP.A en gemeenteraadslid in Geraardsbergen.

De meeste scholen nemen zelf kosten van kinderen uit kansarme gezinnen ten laste. Het gaat dan om die maaltijden maar ook om didactische uitstappen, kosten voor boeken en werkschriften en zwemgeld.

Volgens Van der Maelen kunnen ook lokale besturen daar iets aan doen. “Eén van de mogelijke maatregelen bestaat erin om brugfiguren te introduceren. Brugfiguren kunnen de vaak ontbrekende schakel tussen school, gezin en hulpverlening betekenen. Door deze ontbrekende schakel in te vullen, kunnen we zorgen dat de kinderen meer kansen krijgen om hun schoolcarrière tot een goed einde te brengen.”

“Daarnaast kan de stad en/of het OCMW sensibiliserende initiatieven nemen naar de scholen toe. De eerste signalen van kansarmoede kan je vaak in de scholen opvangen. Scholen leren omgaan hoe men deze signalen moeten opvangen en hoe én naar wie men kan doorverwijzen, kan in de praktijk een groot verschil betekenen.”

Van der Maelen denkt ook aan een fonds om scholen die geconfronteerd worden met deze problematiek te ondersteunen.

take down
the paywall
steun ons nu!