So You Think You can Save the Planet

So You Think You can Save the Planet

dinsdag 19 november 2013 14:40
Spread the love

Het wordt stilaan duidelijk voor wie ogen in zijn of haar kop heeft, en zich niet verkeken heeft op het emotionele betoog van de Filippijnse onderhandelaar in Polen. In Warschau komt er weer niet veel van in huis op COP 19, en de voortekenen voor de top in Parijs binnen een paar jaar ogen ook al niet bijster goed, zie bijvoorbeeld deze analyse van Kevin Watkins (ODI). Optimistische stemmen zien meer en meer tekenen van een beginnende klimaatrebellie in verschillende delen van de wereld, maar ik vrees dat die pas echt de wind in de zeilen gaat krijgen als er een soort “Al Qaeda-style” megatyfoon tegelijk de VS, EU, Tokyo en Sydney treft. Voorlopig zit dat er niet echt in volgens de klimaatwetenschappers.

We zullen dus wat creatiever uit de hoek moeten komen om voldoende ‘bottom up pressure’ te genereren op de beleidsmakers overal in de wereld, zeker nu blijkbaar de mood bij veel mensen in het Westen is “die klimaatzever, en dat het vijf voor twaalf is, dat zijn we nu zo onderhand wel beu gehoord”. Ander en beter. Uiteindelijk gaan we toch allemaal dood.

In deze tijden waarbij zowat iedereen op sociale media zit, de NSA incluis, hoe kun je de publieke opinie beter wakker schudden dan met een of ander glad televisie-format op vrijdag- of zondagavond dat eerst gezellig bekeken wordt in de familie, met de spreekwoordelijke zak chips ernaast, en daarna duchtig geshared wordt? En vervolgens over heel de wereld verkocht wordt over heel de wereld, tot in China en Indonesië toe?  

Waar zitten John De Mol, Simon Fuller en Tim van Aelst dus als je ze nodig hebt? ‘Sing for the Climate’ was toch vooral iets voor chiromeisjes, tijd voor het echte werk.

Een paar ideetjes alvast: ‘So You Think You can Save the Planet’, met Van Ypersele en Nic Balthazar als juryleden (en Bartel van Riet voor de dames); ‘Boer zkt nog resterende grond’ (waarbij bijna gepensioneerde West-Vlaamse boeren op zoek moeten gaan naar grond voor hun beesten, nadat eerst Syrische massavernietigingswapens werden ‘gesaneerd’ op Belgische bodem); ‘The Voice for the Last Generation’ (met een paar bakvissen met bambi-ogen om op het gemoed te werken van de oma die in de zaal zit ) …  You name it.

Een halfbakken kookserie is uiteraard ook een must – dat worden wij, Vlamingen, in tegenstelling tot dat gezeur over het klimaat, blijkbaar nooit beu, en Geert Bourgeois en vele anderen kunnen hun geluk niet op als we weer eens met een aantal sterren worden bedeeld door Michelin. Waarom dus niet bijvoorbeeld “The Last Taste”, waarbij mensen nog één keer uitgebreid mogen tafelen in een culinair etablissement, voor ze aan het hamsteren slaan in supermarkten (net voor de globale supply chains het begeven). Lekker luguber, kan dus ook op 2BE.   

Of nog, ‘De Grote Sprong in het Duister’, waarbij Tanja Dexters en Ian Thomas het beste van zichzelf zouden geven bij een adembenemende parachutesprong in een gebied dat net getroffen werd door een ecologische ramp.  Mag je de verwende Vlaamse kijker toch niet onthouden. Een eco-sitcom met een paar schlemielen kan uiteraard ook, met een barnumcampagne in de straten erbovenop.

Ideeën genoeg, dus. Toch in een Vlaanderen dat zich op de borst klopt wat betreft zijn creatieve sector. 

take down
the paywall
steun ons nu!