Greenpeace Polen beklom het gebouw waar simultaan met de klimaattop een conferentie van de steenkoolindustrie plaatsvond (Foto: thenews.pl)
Interview, Nieuws, Europa, Milieu, Politiek, Klimaatverandering, Polen, Warschau, VN-Klimaattop, Klimaatverdrag, COP19 -

“Jongeren: ga van het internet af en de straten op!”

WARSCHAU - Robbert Cassier (België) en Michalina Golinczak (Polen) zijn als Youth Delegates aanwezig bij de negentiende VN-Klimaattop (COP19) in Warschau. Ze proberen tijdens COP19 de aanwezige onderhandelaars ervan te overtuigen dat de belangen van jongeren moeten worden opgenomen in het nieuwe klimaatakkoord.

dinsdag 19 november 2013 09:13
Spread the love

Robbert Cassier, jongerenvertegenwoordiger klimaat van de Vlaamse Jeugdraad, maakt als jongerenvertegenwoordiger deel uit van de officiële Belgische delegatie op de klimaatonderhandelingen en heeft toegang tot bijna alle vergaderingen.

Cassier: “Intergenerationele rechtvaardigheid is wat wij hier met een kerngroep van 15 jongeren op de agenda willen zetten. We vinden dat de toekomstige generaties geen stem hebben in het proces, terwijl we nu de rekening van onze acties doorschuiven aan de jongeren van vandaag en morgen. Dat is niet acceptabel.”

“Om dit principe in het akkoord te krijgen, moet een land het opnemen en noemen in de onderhandelingen. Verschillende landen hebben positief gereageerd. Als het zou lukken dit in een juridisch document geplaatst te krijgen, zou dat heel straf en voor het eerst zijn. Protest is belangrijk, maar we moeten als jongeren ook inhoudelijk een verschil proberen te maken en met concrete suggesties komen.”

Klimaatactivisme dringt door in Polen

Michalina Golinczak is vertegenwoordiger van de nieuw opgerichte Polish Youth Climate Movement en is net als Cassier aanwezig als Youth Delegate. Voor Poolse jongeren is klimaatactivisme niet evident. Golinczak: “Het is niet gemakkelijk om ??klimaatactivist te zijn in Polen, je wordt weggezet als een freak. Polen hebben veel korte-termijn beslommeringen en klimaatverandering is nog een beetje abstract.”

“Langzaam lijkt dat te veranderen: er ontstonden de afgelopen jaren een aantal nieuwe protestbewegingen tegen het milieubeleid van de overheid. Daarnaast is er verzet tegen de praktijken van oliebedrijf Chevron en de bouw van energiecentrale Elektrownia Pó?noc. Maar het is nog niet genoeg en de positieve veranderingen zijn erg traag – in tegenstelling tot de klimaatverandering.“

“Ik wil dat de Poolse regering gaat luisteren naar de Polen in plaats van (steen)Kolen. Meer dan 5.000 Polen per jaar sterven als gevolg van de kolencentrales. In Krakau is de lucht zo vervuild je er dagelijks het equivalent van 7 sigaretten inademt. En de Poolse regering moet stoppen het klimaatbeleid op EU-niveau te blokkeren door te zeggen dat Polen een ‘ontwikkelingsland’ is dat meer meer tijd nodig heeft voor de overgang naar een koolstofarme economie. Polen is de 19de grootste economie ter wereld en moet beginnen verantwoordelijkheid te nemen.”

COP19: een circus, maar daarom niet minder belangrijk

Cassier: “Zo’n top is een ingewikkeld en traag proces, maar je hebt nu eenmaal onderhandelingen nodig om tot een akkoord te komen. Het is best surrealistisch om hier te zijn, het is een beetje een circus. Sommige details vallen me op, het gaat hier over duurzaamheid en dan is de catering weinig vegetarisch. Er werden zelfs cupcakes geserveerd die van binnen met een vleesmengsel bleken te zijn gevuld; de tweede keer dat ze op tafel kwamen liet iedereen ze staan.”

Door het bedrijfsleven bevolkte top

Golinczak: “Ik ben het absoluut eens met wat Yeb Sano, onderhandelaar namens de Filipijnen, zei toen hij de resultaten van de eerste week samenvatte: ‘We moeten zowel snel als ver lopen, maar we zijn niet snel genoeg aan het lopen, niet ver genoeg en misschien niet eens vooruit’.”

“Nieuws zoals de afgezwakte beloftes van Japan en Australië vorige week heeft een heel slechte invloed. Op maandag, de eerste dag van de COP, eerden afgevaardigden vele malen de nagedachtenis van slachtoffers van tyfoon Haiyan – omringd door logo’s van de meest vervuilende bedrijven ter wereld. Het is een door het bedrijfsleven bevolkte top en mijn verwachtingen zijn heel laag.”

Jongeren moeten zich gaan inzetten voor hun eigen toekomst

Cassier: “Lokaal worden de beslissingen genomen. Als jongeren iets willen doen voor het klimaat, moeten ze lokaal druk uitoefenen op politici. En zelf het verschil maken: vaak zijn de jongeren die geïnteresseerd zijn in natuur en klimaat juist die jongeren die ook veel vliegreizen maken. Zo’n enkele vliegreis heeft een grotere impact op het klimaat dan we ons vaak bewust zijn. Het gaat hier om onze eigen toekomst en we moeten als jongeren echt afwegingen maken in onze eigen klimaatkeuzes.”

Golinczak: “Mijn boodschap aan andere Europese jongeren is simpel: Get off the internet and see you in the streets! We have no more time to waste…”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!