Manifestatie Warschau (foto: Selma Franssen)
Nieuws, Wereld, Milieu, Politiek, Klimaatverandering, COP19, Haiyan -

2000 mensen manifesteren voor ecologisch verantwoord en sociaal rechtvaardig klimaatakkoord

WARSCHAU - Zo'n 2000 mensen, waaronder 700 activisten die met de klimaattrein vanuit Brussel afreisden, manifesteerden op zaterdag 16 november in Warschau voor een ecologisch verantwoord en sociaal rechtvaardig klimaatverdrag. In het nationale stadion van Warschau vindt momenteel de 19de VN-Klimaattop plaats.

zondag 17 november 2013 14:30
Spread the love

Van 11 tot en met 22 november vinden de internationale klimaatonderhandelingen plaats in de Poolse hoofdstad Warschau. Het is de negentiende keer dat landen samenkomen in een ‘Conferentie van de Partijen’ (COP19), georganiseerd door de Verenigde Naties.

Op 16 november vertrokken vanaf het ??Paleis van Cultuur en Wetenschap in Warschau vertegenwoordigers van NGO’s, vakbonden en activisten uit de hele wereld voor een mars door het centrum van de stad. Onder zware politiebewaking liep de manifestatie langs het nationale stadion, waar de VN-klimaatonderhandelingen momenteel worden gehouden. De deelnemers eisen drastische stappen tegen katastrofale klimaatverandering en een transitie naar rechtvaardig werk.

“Duidelijke boodschap aan regeringen”

Vanuit Brussel vertrok op 15 november een trein met 700 vertegenwoordigers van internationale milieu- en sociale organisaties, politieke partijen en vakbonden en andere geïnteresseerden die deelnamen aan de mars. 

Maciek Muskat, directeur van Greenpeace-Polen zei: “We hopen dat de diversiteit van de groep die deze mars bijwoont, een duidelijke boodschap is aan de Poolse regering en regeringen van Europa en de rest van de wereld. In het licht van de versnelde klimaatverandering is nu niet handelen onaanvaardbaar voor de kiezers.”

Klimaatdoelstellingen afgezwakt

De urgentie van de klimaatonderhandelingen in Warschau wordt volgens vertegenwoordigers van NGO’s nogmaals onderstreept door de catastrofe die tyfoon Haiyan aanrichtte in de Filipijnen.

Tot nog toe heeft de klimaattop echter nog geen daadkrachtige plannen opgeleverd om klimaatverandering tegen te gaan. Geen enkel land heeft beloofd CO2-uitstoot verder te reduceren en de Japanse en Australische regeringen hebben zelfs gekozen hun bestaande beloften tot emissiereductie weer te laten varen, terwijl ze weer willen inzetten op de olie-, kolen- en gasindustrie.

“Neerwaartse spiraal van de VN-klimaatonderhandelingen moeten stoppen”

Martin Kaiser, hoofd van de Greenpeace-delegatie, zei: “Na een week onderhandelen, blijven de regeringen van de wereld hun burgers, die vechten tegen de verwoestende gevolgen van klimaatverandering, teleurstellen. In plaats van te stoppen met nieuwe investeringen in mijnbouw of het boren naar olie en te investeren in hernieuwbare energie, zijn Japan en Australië teruggekomen op hun vrijwillige beloften tot emissiereductie uit 2010.”

“Volgende week zullen de ministers de neerwaartse spiraal van de VN-klimaatonderhandelingen moeten stoppen en zich verbinden aan gedurfde mitigatiedoelstellingen en klimaatfinanciering toezeggen, die de overgang naar duurzame energie zal bespoedigen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!