(foto door Ricardo Stuckert) Wikimedia Commons
Nieuws, Wereld, Verkiezingen, Michelle Bachelet -

Michelle Bachelet kan zondag al president worden

SANTIAGO — De socialiste Michelle Bachelet kan zondag al opnieuw president worden van Chili. Ze erft dan een land waar de sociale onvrede bijzonder groot is. De kloof tussen arm en rijk is verdubbeld sinds 1990.

donderdag 14 november 2013 16:16
Spread the love

Volgens het Centro de Estudios Públicos zou voormalig president Michelle Bachelet ruim 30 procent voorsprong hebben op Evelyn Matthei, de kandidate van de huidige rechtse meerderheid. Ze zou 47 procent halen. Om een tweede ronde te vermijden, heeft ze de helft van de stemmen nodig.

Bachelet was president van 2006-2010. Nadien ging ze het nieuwe agentschap VN-Vrouwen leiden.

Grote onverschilligheid

De peilingen wijzen ook op een grote onverschilligheid. Veel Chilenen zijn niet van plan zondag te gaan stemmen.

De bevolking is kritischer dan ooit voor de politiek. Ze vindt dat de economische groei van de laatste twintig jaar vooral ten goede is gekomen aan een kleine groep, terwijl de meerderheid verwaarloosd wordt.

Sinds 2011 is er heel wat straatprotest in Chili.

400 euro per maand

Volgens de Wereldbank verdient een Chileens gezin gemiddeld 64.000 euro per jaar. Maar de Fundación Sol, een organisatie die arbeids- en samenlevingsthema’s onderzoekt, berekende dat twee op drie gezinnen het met minder dan 900 euro per maand moeten stellen en zware schulden torsen. De helft van de werknemers verdient minder dan 400 euro per maand.

Officiële statistieken laten zien dat 14,5 procent van de Chilenen in 2011 in armoede leefde. De meeste experten zeggen dat dit cijfer met een achterhaalde methode tot stand is gekomen, met als norm onder meer voedingsproducten die niet meer door Chilenen worden gegeten. Een correcte methode zou het armoedecijfer op 28 procent brengen.

270 keer minder

De ongelijkheid is “zo groot dat wie tot de 5 procent armste gezinnen behoort, 270 keer minder heeft dan wie tot de 5 procent rijkste gezinnen behoort”, zegt econoom Gonzalo Durán van de Fundación Sol. De kloof tussen arm en rijk is verdubbeld sinds 1990.

Durán verwijst ook naar een onderzoek van de Universiteit van Chili. Dat laat zien dat de 1 procent rijkste Chilenen 30 procent van de inkomsten van het land hebben, een uitzonderlijke verhouding; zelfs in de VS komt dat ene procent rijksten “maar” aan 22 procent.

De 62-jarige Don Alejandro, die een kleine supermarkt heeft in het zuiden van Santiago, hoopt dat de volgende regering eindelijk de kloof tussen arm en rijk verkleint. “Het heeft bloed, zweet en tranen gekost” om zijn twee kinderen universiteit te laten volgen, zegt hij geëmotioneerd. Zijn dochter woont nog thuis, zijn zoon helpen ze wanneer hij het financieel moeilijk heeft.

Gratis hoger onderwijs

“Men moet de straat opgaan om te protesteren”, zegt hij, want “dat is wat democratie betekent. En er is veel om tegen te protesteren.” Als rechts aan de macht blijft, vult zijn vrouw Juanita aan, “dan zullen de rijken aan de macht blijven en dan zullen de midden- en lagere klasse nog dieper zakken.”

Bachelet beloofde in haar campagne gratis hoger onderwijs, een belastinghervorming om dat onderwijs te financieren en een aanpassing van de grondwet, die nog uit de tijd van dictator Augusto Pinochet (1973-1990) stamt.

Chili kiest zondag ook 120 volksvertegenwoordigers en 20 van de 28 senatoren.

take down
the paywall
steun ons nu!