Nieuws, Wereld, Europa, Energie, Aardgas, Energieproductie -

Hernieuwbare energie groeit tot derde van energiemix

BRUSSEL — Tegen 2035 zal het aandeel van hernieuwbare bronnen zoals waterkracht, biomassa, wind- en zonne-energie in de energiemix tot meer dan 30 procent groeien. Dat voorspelt het Internationaal Energieagentschap IEA in het jaarlijkse World Energy Outlook rapport.

donderdag 14 november 2013 18:19
Spread the love

China zal tegen 2035 meer hernieuwbare energiecentrales bouwen dan de VS, de EU en Japan samen, zegt de IEA. Schone energiebronnen worden in dezelfde periode goed voor meer dan 30 procent van de energiemix, vooral dankzij de groei in wind- en zonne-energie.

Uitstoot

De groei in schone energiebronnen haalt aardgas in, maar olie en steenkool blijven de grootste bronnen van energieproductie. Ook de uitstoot uit energieproductie zal blijven stijgen, met 20 procent. Daardoor kan de opwarming van het klimaat meer dan 3,6 graden Celsius bedragen op lange termijn, een pak meer dan de 2 graden Celsius die door wetenschappers als veilige drempel worden omschreven, stelt het rapport.

Volgens het agentschap zal de wereldwijde vraag naar olie groeien tot 101 miljoen vaten per dag, een stijging met 14 miljoen vaten in amper 25 jaar. Het gebruik van steenkool stijgt in diezelfde periode met 17 procent, voornamelijk omdat steenkool makkelijker te transporteren is dan het schonere aardgas.

Over maatregelen om de CO2-uitstoot van steenkoolcentrales te verminderen, toont de IEA zich sceptisch. De technologie is te omslachtig en te duur, zegt het agentschap. Tegen 2035 zou amper 1 procent van de steenkoolcentrales er wereldwijd over beschikken.

Sleutelrol

“Als bron van twee derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen zal de energiesector een sleutelrol spelen in het al dan niet bereiken van de klimaatdoelstellingen”, stelt het rapport. Nieuwe initiatieven in de VS, China, Europa en Japan kunnen helpen de uitstoot van de sector te verminderen, aldus het agentschap.

“Een juiste combinatie van beleid en technologie toont aan dat de verbanden tussen economische groei, energievraag en uitstoot verzwakt kunnen worden”, besluit het IEA.

take down
the paywall
steun ons nu!