Nieuws, Economie, België, Fiscaliteit -

Worden de belastingen hét thema van de verkiezingen?

De belastingen en de manier waarop die al dan niet geïnd worden, zouden wel eens een belangrijk thema kunnen worden in de komende kiescampagne. Om te vermijden dat het debat iets meer om het lijf heeft dan een opbod van lastenverlagingen, gooien de vakbonden zich in het gewoel.

dinsdag 12 november 2013 19:55
Spread the love

De belastingen zijn niet meteen het meest sexy onderwerp en toch zouden we er beter wakker van liggen, vinden ABVV en ACV.

“Dit thema is zo belangrijk dat we ons deze keer niet beperken tot het opsturen van een eisenbundel enkele weken voor de verkiezingen. We proberen het thema lang op voorhand op de agenda te krijgen. Partijen moeten uitleggen waar ze met onze fiscaliteit naar toe willen en mensen moeten in mei met kennis van zaken kunnen stemmen”, zegt ACV-voorzitter Marc Leemans.

“We gaan ook uitleggen waarvoor belastingen dienen. Onderwijs, gezondheidszorg, goede wegen, iedereen heeft baat bij een goede openbare dienstverlening in de ruime zin van het woord. Bovendien zijn belastingen één van de enige middelen die we hebben om de rijkdom te herverdelen”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

Stilaan lijkt er een consensus te groeien dat de belastingen op arbeid te hoog zijn. Dat bleek toch op de studiedag die de twee vakbonden dinsdag samen organiseerden. Christian Valenduc, adviseur-generaal op de studiedienst van de FOD Financiën herhaalde het nog eens: wat de belasting betreft van het gemiddelde loon is België Europees kampioen.

Die belasting op arbeid is bovendien weinig progressief. Wie een gemiddeld loon verdient in de distributiesector zit al in de hoogste schijf van 50 procent.

Snijden in de overheid

N-VA en Open VLD proberen elkaar te overtreffen met lastenverlagingen. De liberalen gooien er 5 miljard euro minder belastingen tegen aan. Die moeten natuurlijk ergens gecompenseerd worden. Dat betekent dus snijden in de overheid. Volgens Marc Leemans betekent dat automatisch minder openbare dienstverlening.

“Volgens de Wereldbank – toch een onverdachte bron in deze – haalt de Belgische overheid een efficiëntiegraad van 94 procent. Veel marge heb je daar dus niet. Minder overheid betekent dus minder onderwijs, minder gezondheidszorg, etcetera”, zegt Leemans.

De BTW verhogen zien de vakbonden ook niet zitten. “Als je vindt dat inkomen uit arbeid te veel belast wordt, is het niet logisch om dan de BTW te verhogen want dan klop je weer aan bij dezelfde groep”, zegt Marc Leemans.

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) onderschreef die mening met een interessant cijfer. “Voor de 20 tot 30 procent laagste inkomens is de BTW de belangrijkste belasting. Die mag je niet nog zwaarder maken.”

Volgens specialist Christian Valenduc heeft een lastenverschuiving van arbeid naar consumptie (BTW dus) weinig effect op de werkgelegenheid. Er is een korte verbetering die dan snel weer afvlakt.

Global Tax on Web

Blijven over de inkomens uit vermogen. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw stelt een ‘Global Tax on Web’ voor. “Als je belastingen online invult, zie je dat je arbeidsinkomsten al gekend zijn. In België zijn inkomsten uit vermogen enkel bekend als ze worden aangegeven. Dat moet veranderen. Er moet een automatische uitwisseling van gegevens komen door de banken zoals dat nu al bestaat in Frankrijk”, zegt De Leeuw.

De grote belastinghervorming die de vakbonden wensen, zal er wel niet vanzelf komen, zo bleek op hun studiedag.

Fiscaal advocaat Christophe Goossens hield een vurig pleidooi om van België net een belastingparadijs à la Zwitserland te maken. Open VLD-parlementslid Luk Van Biesen wil de belastingen verlagen niet verschuiven. Meyrem Almaci (Groen) herinnerde aan de lijdensweg van de opheffing van het bankgeheim.

“We kregen een draak van een wet en daar werd dan ook nog eens de minnelijke schikking voor fraudeurs aan gekoppeld. Een stap vooruit op vlak van fraudebestrijding komt er hier alleen gekoppeld aan maatregelen die de vooruitgang meteen verzachten”, aldus Almaci.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!