De 'Mars van Rechtvaardigheid' in Sofia trok op 10 november enkele duizenden betogers (foto: Theo Poumpalov).
Nieuws, Europa, Politiek, Corruptie, Sociaal protest, Maffia, Bulgarije, Sofia -

Duizenden Bulgaren lopen in ‘Mars van Rechtvaardigheid’

Al meer dan 150 dagen is Bulgarije in de greep van anticorruptieprotesten. Op zondag 10 november liepen duizenden Bulgaren mee met de ‘Mars van Rechtvaardigheid’ in Sofia. Twee dagen later leidde een poging van studenten om het parlementsgebouw af te zetten met een menselijke keten tot aanvaringen met de oproerpolitie.

dinsdag 12 november 2013 16:45
Spread the love

Mars op symbolische datum

De ‘Mars van Rechtvaardigheid’ vond plaats op een symbolische dag: exact 24 jaar eerder werd er een einde gemaakt aan de communistische heerschappij in Bulgarije. De betogers hekelden het feit dat het land na al die jaren nog steeds geplaagd wordt door politieke instabiliteit en armoede. 

Toen de menigte het Bulgaarse parlementsgebouw passeerde, werden er leuzen gescandeerd als ‘Stap op’, ‘Schaam jullie’ en ‘Maffia’. Ook werden er borden getoond waarop premier Plamen Oresharski als zombie werd afgebeeld.

Menselijke keten voor parlement

Op dinsdagochtend 12 november kwamen honderden studenten en activisten bijeen op het plein voor het Bulgaarse parlementsgebouw om een menselijke keten te vormen. Deze poging om de parlementariërs in het gebouw op te sluiten, leidde tot gewelddadige aanvaringen met de oproerpolitie.

Volgens de Engelstalige Bulgaarse nieuwswebsite Novinite besloten enkele betogers op straat te gaan liggen om politieauto’s tegen te houden. De achteruitgang van het parlementsgebouw werd vervolgens afgezet door gepantserde politiewagens, zodat de leden van het parlement het gebouw konden verlaten zonder oog in oog te komen met de betogers.  

Universiteit van Sofia volledig afgesloten

Het hoofdgebouw van de universiteit van Sofia wordt inmiddels al negentien dagen bezet door studenten. Hoewel colleges al vanaf het begin van de bezetting zijn afgelast, is het gebouw sinds 11 november volledig afgesloten voor personeel. Studenten hebben een hangslot bevestigd aan het toegangshek van het universiteitsgebouw.

Inmiddels hebben studenten van zeventien andere Bulgaarse universiteiten solidariteitsacties georganiseerd. Ook hebben professoren en docenten van Bulgaarse universiteiten op 10 november een gemeenschappelijke verklaring naar de pers gestuurd waarin zij de inmenging van het bedrijfsleven in de Bulgaarse politiek veroordelen.    

Coalitiepartij MRF betrokken bij nieuw corruptieschandaal

De aanleiding voor het ontstaan van de protestbeweging in Bulgarije werd ruim vier maanden geleden gevormd door de aanstelling van de controversiële mediamagnaat Delyan Peevski als hoofd van de nationale veiligheidsdienst. De regering besloot vrijwel direct de benoeming in te trekken, maar weigerde gehoor te geven aan de oproep van de betogers om af te treden.

Peevski, parlementariër voor de Movement for Rights and Freedom-partij (MRF), bezit zes van de twaalf grootste kranten van Bulgarije.

Meer recentelijk kwam Hristo Biserov, de plaatsvervangende leider van de MRF, in opspraak wegens verdenkingen van belastingfraude en witwaspraktijken. Biserov besloot vlak voor de aankondiging van een onderzoek door het openbaar ministerie zijn functie neer te leggen en heeft sindsdien geen reactie gegeven op de verdenkingen.  

President Plevneliev: ‘maffia’ is pathologisch probleem

Volgens onderzoeksbureau Alpha Research steunt 60 procent van de Bulgaren de studentenprotesten. Ook de Bulgaarse president Rosen Plevneliev heeft in een interview met het Franse weekblad Le Nouvel Observateur aangegeven sympathieën te koesteren voor de protestbeweging.

“Wat wij ‘maffia’ noemen, is een pathologisch probleem dat onze democratie moet uitroeien”, zei Plevneliev. “Als wij deze waarheid verbergen, verhinderen wij niet alleen de genezing: we laten dan ook toe dat de ziekte zich verspreidt.”

Bulgarije is de armste lidstaat van de Europese Unie: het gemiddelde maandsalaris bedraagt er 400 euro. Veel jonge Bulgaren kiezen er sinds de aansluiting van Bulgarije bij de EU voor het land te verlaten, waardoor de bevolking steeds ouder en armer wordt. 

take down
the paywall
steun ons nu!