Nieuws, India -

2.500 Indiërs overleden tijdens farmaceutische tests

CALCUTTA — Meer dan 2.500 Indiërs zijn de voorbije jaren gestorven terwijl ze deelnamen aan proeven met geneesmiddelen. Dat blijkt uit cijfers die de overheid moest vrijgeven voor het Hooggerechtshof.

woensdag 6 november 2013 12:38
Spread the love

De cijfers werden door de overheid ingediend bij het Hooggerechtshof in het kader van een zaak die was aangespannen door gezondheidsorganisaties. Tussen januari 2005 en augustus 2013 kwamen in totaal 89 mensen om als gevolg van de klinische tests. In 82 gevallen werd een schadevergoeding uitgekeerd. Tussen 2005 en 2012 kwamen in totaal 2.644  mensen om tijdens een test, maar daarvan is niet met zekerheid te zeggen of er een verband is.

Volgens Swasthya Adhikar Manch (SAM), de koepel van organisaties die de rechtszaak aanspande, is het cijfer van 89 veel te laag. “Er werd geen standaardprotocol gevolgd, en er waren geen autopsieën. Hoe komen ze dan tot dat cijfer?”, vraagt Amulya Nidhi van SAM zich af.

Laboratorium

India is de voorbije jaren een echt laboratorium geworden voor farmaceutische bedrijven, vaak uit het buitenland. Er zijn veel klachten over onethische praktijken. De cijfers van de overheid spreken naast de overlijdens ook over 11.972 “ernstige incidenten” tussen 2005 en 2012, waarvan er 506 rechtstreeks het gevolg bleken van de klinische tests.

Om tegemoet te komen aan de groeiende kritiek heeft het ministerie van Volksgezondheid begin dit jaar een commissie van deskundigen gevormd, die het advies gaf de tests enkel nog in erkende centra te laten uitvoeren.

Schadevergoeding

Een schadevergoeding voor de slachtoffers is een ander heet hangijzer. Volgens de organisaties maken farmaceutische bedrijven, tussenpersonen en zelfs artsen misbruik van de armoede en de ongeletterdheid van testpersonen om een schadevergoeding te weigeren.

De commissie oordeelde dat “compensatie niet betaald moet worden als bewezen is dat schade of overlijden niet in verband gebracht kan worden met de test. In alle andere gevallen moet wel compensatie betaald worden aan de deelnemer of de erfgenamen.” De commissie werkt nog aan de berekening van de precieze bedragen.

De commissie pleit ook voor het verplicht informeren van de deelnemers. Die zouden een gestandaardiseerd formulier van toestemming na informatie (informed consent) moeten tekenen voor ze aan een studie meewerken.

“Het rapport van de commissie komt tegemoet aan de vragen die we hebben gesteld”, zegt Chinmoy Mishra van SAM. “Maar nu moeten we zien of die aanbevelingen ook in de praktijk worden omgezet.”

Economisch belang

Een betere, meer coherente wetgeving komt niet alleen de deelnemers ten goede, maar vormt ook een stabiele basis voor de farmaceutische bedrijven, zeggen de organisaties. Verschillende bedrijven zijn weggetrokken naar landen als Maleisië, China en Singapore. De hoop is dat sommige van die bedrijven zouden terugkeren naar India, waar de tests een miljardenindustrie vertegenwoordigen. De Indiase overheid heeft daarom al beslist om twaalf adviesorganen te centraliseren in een enkele vergunningscommissie die de goedkeuring van de aanvragen moet versnellen.

“We zijn niet tegen klinische tests in dit land”, zegt Mishra. “Maar de deelnemers mogen niet uitgebuit worden. Het menselijk leven is kostbaar.”

take down
the paywall
steun ons nu!