Nieuws, Cultuur, Recensie, Arcade Fire, Cd-recensie, Reflektor -

LuisterPost: Arcade Fire ‘Reflektor’

Durven is alles. Arcade Fire wagen op hun nieuwe plaat meer dan een gladiator in de arena en komen er als weergaloze overwinnaars uit. Binnenkort ook live in ons land!

maandag 4 november 2013 21:59
Spread the love

Illustratie van het tijdsbesef in de popmuziek: bij de band die de plaat van 2010 maakte, wordt nu gewaagd van ‘de comeback’. Geen drie jaar zonder nieuw product is dus een eeuwigheid in rockland. Nou moe. Arcade Fire is echter een band die zich telkens weer uitvindt. Voor velen zal het een schok zijn dat dit dezelfde groep is die het sublieme The Suburbs maakte, maar dat vormt – voor één keer – geen probleem. Op hun kersverse Reflektor speelt de groep haar livedynamiek meer uit dan ooit. Het levert een stormachtige plaat op die de luisteraar op een rollercoaster zet in de richting van de sterren.

Coryfeeën

Singles zijn vaak een goede indicatie hoe een plaat belooft te worden. En we geven het toe: de single, tevens titelnummer en hier de opener was zo sterk dat we de bijdrage van David Bowie eraan zelfs niet opmerkten. Achteraf klopt het natuurlijk wel, de geest van The Thin White Duke waart in heel de plaat rond, naast ook bij voorbeeld die van Lou Reed en – pourqoui pas – ook die van de vroege Prince (‘Here Comes The Night Time’), U2 en een heleboel andere coryfeeën.

Ambitie

Zo bespeuren we in ‘You Already Know’ een fijne Smiths- en Clashvibe, gepaard met het ritme van Hall & Oates ‘Maneater’. The Clash echoot ook na in een aantal dubachtige stukken zoals ‘Flashbulb Eyes’, terwijl ‘We Exist’ aan ‘Billy Jean’ refereert. ‘Normal Person’ doet zowaar denken aan Herman Brood en Marc Bolan (en dus natuurlijk ook aan Bowie, maar dat had u al door). Combineer dat met psychedelische straaljagergitaren en een flard The Wall-achtige zang en we geven grif toe dat ambitie vaak de allerbeste muziek oplevert.

Triomf

We moeten ook meegeven dat producer James ‘LCD Sound System’ Murphy de groep naar nieuwe – andere – hoogten heeft gestuwd, iets wat we van hem nooit gedacht hadden. Een triomf dus op alle fronten en tekenend is dat deze dubbel-cd ons nog dagelijks nieuwe aangename verrassingen oplevert. We wilden even wachten tot de eerste opwinding weggeëbd was, maar de bewondering blijkt enkel maar te groeien. Kluif van het jaar.

Nog meer goed nieuws: vandaag werd bekend gemaakt dat Arcade Fire op 24/11 in de Hallen van Schaarbeek optreedt. De voorverkoop start op 8 november om 10u. Niet te missen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!