De klimaattrein naar de top in Kopenhagen in 2009 (Foto: archief Indymedia)
Nieuws, Europa, Economie, Milieu, Klimaatverandering, Europese Unie, Klimaatbeleid, Activisme, Klimaatakkoord, Verenigde Naties, Polen, Activisten, Energietransitie, Ecologie klimaat rechtvaardigheid sociale, Belgische vakbonden, COP19, Klimaattrein -

De klimaattrein gaat rijden!

De beweging Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid zet in november een trein in om klimaat- en sociale bewegingen te verenigen en naar de klimaatonderhandelingen van de VN in Warschau te brengen, waar gemanifesteerd zal worden voor een sociaal rechtvaardig klimaatakkoord. DeWereldMorgen.be zal meereizen met de trein en blikt alvast vooruit op de klimaatonderhandelingen en treinreis.

zaterdag 2 november 2013 23:04
Spread the love

Van 11 tot en met 22 november vinden de internationale klimaatonderhandelingen plaats in de Poolse hoofdstad Warschau. Het is de negentiende keer dat landen samenkomen in een ‘Conferentie van de Partijen’ (COP), georganiseerd door de Verenigde Naties.

Vanuit Brussel vertrekt op 15 november de klimaattrein, die vertegenwoordigers van milieu- en sociale organisaties, politieke partijen en vakbonden en andere geïnteresseerden naar Warschau zal brengen. Onderweg zullen er ook reizigers uit andere landen opstappen.

Meer dan 600 passagiers

Koen Verdegem van Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid, die de trein organiseert: “Er zullen meer dan 600 mensen meereizen vanuit een breed spectrum aan organisaties. Ook zijn alle generaties vertegenwoordigd: er gaan veel jongeren mee, maar ook gezinnen met kleine kinderen en ouderen.”

“We hebben een interessant programma in elkaar gezet, met veel eigen inbreng van de passagiers. Inschrijven kan nog totdat de wagons gevuld zijn. Wie niet mee kan, kan ons op 15 november om 14:00 komen uitzwaaien op station Brussel-Zuid.”

Onder de organisaties die meereizen zijn onder meer Oxfam, ABVV, ACV, Jong Groen, PVDA, BBL, Comac, Ecolo en JNM. Op zaterdag 16 november zal er gemanifesteerd worden in Warschau en op zondag 17 november zal er een ronde tafelgesprek plaatsvinden tussen Europese vakbonden over klimaat een sociale rechtvaardigheid.

‘People first, planet first’

Onder meer Comac, de jongerenafdeling van de PVDA, zal met zo’n 90 mensen een wagon van de trein vullen. Jos D’Haese, voorzitter van Comac Antwerpen en verantwoordelijk voor de campagne Ecologie: “Van onderuit druk zetten op de klimaatonderhandelingen is nu meer dan ooit nodig. In het huidige systeem waar de winst op de eerste plaats staat, worden mens en planeet aan de kant geschoven. We willen daarom samen met de andere organisaties de boodschap ‘People first, planet first’ brengen op de top in Warschau.”

COP19 nu al weinig belovend

Nog voordat COP19 begonnen is, is het duidelijk dat de invloed van lobbyisten uit het bedrijfsleven op de onderhandelingen groot zal zijn en dat baanbrekende afspraken om klimaatverandering aan te pakken niet verwacht hoeven te worden. Alleen maar meer reden om een duidelijk signaal te geven aan de onderhandelaars, vindt Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid.

De organisatie van de trein wil dat er een duidelijke link wordt gelegd tussen klimaat en sociale issues, zowel tijdens de onderhandelingen als in de debattten tussen organisaties op de trein. Ook vakbonden zullen tijdens COP19 van zich laten horen.

Het Internationaal Vakverbond (IVV) hekelt het gebrek aan leiderschap rond klimaatverandering. Volgens het verbond lijken wereldleiders vanwege de wereldwijde crisis, economische achteruitgang en toenemende werkloosheid te denken dat dit niet het moment is voor een sterke actie tegen klimaatverandering. Het IVV wil wereldleiders oproepen de klimaatuitdaging tegelijk met maatschappelijke prioriteiten aan te pakken.

Hoe klimaat en sociale rechtvaardigheid samen gaan

Polen, het gastland voor COP19, is een plek waar het thema Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid aan de orde van de dag is. Natalie Eggermont van Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid: “Polen is geen ecologisch voorbeeldland, de industrie draait volledig op fossiele brandstoffen. Het land laat zien hoe klimaat en sociale issues samengaan: de Poolse kolencentrales per direct sluiten helpt de lokale arbeiders en vakbonden, die een belangrijke rol hebben in de energietransitie, niet vooruit.”

“Een transitie naar een duurzame, koolstofarme samenleving schept mogelijkheden om jobs te creëren, maar daar moet de overheid een actieve rol in spelen.”

Poolse mijnwerkers en groenen moeten zich verenigen

Adam Ostolski is één van de voortrekkers van de Poolse Groene partij Zieloni. Volgens hem moeten groenen in Polen een brede alliantie tegen het neoliberalisme smeden, met een aantal onverwachte bondgenoten, zoals de mijnwerkers.

Ostolski: “Veel groenen scharen zich achter Europese klimaatdoelstellingen, maar de houding van de EU representeert een beperkt, technocratisch beeld van ecologie, dat vaak los staat van sociale rechtvaardigheid. We moeten van de EU eisen dat haar houding democratischer wordt. De issues rond sociale rechtvaardigheid zijn niet een bijzaak, maar een belangrijk onderdeel van ecologie.”

“Klimaatbeleid moet een aantal garanties en verplichtingen bevatten, onder meer rond het voorkomen van brandstoftekorten, het investeren in de sociale ontwikkeling van regio’s waar de steenkolenindustrie uitgefaseerd wordt en het garanderen van arbeids- en sociale rechten. De Poolse regering zal ons alleen dat geven waar we hard voor strijden. Als we ons als sociale en groene bewegingen samenpakken, kunnen we meer bereiken.”

DeWereldMorgen.be zal meereizen met de klimaattrein en verslag doen van de treinreis, manifestatie en onderhandelingen.

take down
the paywall
steun ons nu!