Reportage, Nieuws, Afrika, Politiek, Aanslagen, Tunesië, Monastir, Sousse, Zelfmoordaanslagen, Jihadisten, Jihadistische-salafisten, Ansar al-Sharia -

“Ansar al-Sharia achter aanslagen in Tunesië”, zegt ministerie

MONASTIR - Volgens een woordvoerder van het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de daders van de twee aanslagen van woensdag 30 oktober in Sousse en Monastir lid van Ansar al-Sharia, een salafistisch-jihadistiche groepering die ook verantwoordelijk zou zijn geweest voor de aanval op de Amerikaanse ambassade in Tunis van september 2012.

donderdag 31 oktober 2013 19:30
Spread the love

Woensdagmorgen 30 oktober heeft een man zich met explosieven opgeblazen nabij het hotel Riadh Palms in de bekende Tunesische badplaats Sousse.

Zijn bedoeling was blijkbaar een aanslag te plegen tegen de toeristen die zich in het hotel bevonden. Uiteindelijk vielen er geen andere slachtoffers dan de dader zelf.

Een uur later in Monastir, op slechts 20 kilometer ten zuiden van Sousse, kon de Tunesische politie een zelfmoordaanslag verijdelen tegen het mausoleum van de eerste president (1957-1987) van het onafhankelijke Tunesië, Habib Bourguiba, die in 2000 in Monastir overleed. Het mausoleum was op het ogenblik van de feiten open voor bezoekers.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken raadt toeristen in Tunesië inmiddels aan tijdens hun verblijf en bij verplaatsingen de grootste voorzichtigheid aan de dag te leggen en zich afzijdig te houden van manifestaties en betogingen. Nieuwe incidenten, ook aanslagen worden niet uitgesloten.

Er heerste woensdag een uiterst gespannen sfeer op straat in Monastir. De poorten van de grote moskee bij het mausoleum bleven de hele namiddag dicht. 

Toch waren er ook nog veel toeristen op straat, die blijkbaar niet op de hoogte waren van de stand van zaken na de mislukte aanslag. Surrealistische taferelen speelden zich af van gemaskerde politieagenten en argeloze toeristen. 

Zo werd ook de reporter van DeWereldMorgen.be korte tijd gearresteerd door gewapende agenten en voor ondervraging meegenomen. Het maken van foto’s wordt in de huidige omstandigheden duidelijk niet op prijs gesteld.

Inmiddels werden vijf verdachten van de aanslagen opgepakt en een grote hoeveelheid explosieven ontdekt in een huis in Monastir.

take down
the paywall
steun ons nu!