Betogers uiten hun steun aan de bezetters van de St-Kliment Ochridsky Universiteit in Sofia (foto: Flickr creative commons / Boris Loukanov).
Nieuws, Europa, Politiek, Corruptie, Sociaal protest, Besparingsbeleid, Mediaconcentratie, Bulgarije, Sofia, Studentenprotesten, Delyan Peevski, Dimitar Tokushev -

Golf van studentenprotesten in Bulgarije

Sinds een week wordt de Bulgaarse hoofdstad Sofia opgeschud door een serie studentenprotesten. De acties maken deel uit van een bredere protestbeweging die inmiddels vier maanden actief is en oproept tot nieuwe verkiezingen in Bulgarije en komaf te maken met de wijdvertakte corruptie.

woensdag 30 oktober 2013 15:15
Spread the love

Studenten eisen terugkeer normen en waarden in de politiek

Op woensdag 23 oktober werd de grootste collegezaal van de St.-Kliment Ochridsky Universiteit in Sofia bezet. Twee dagen later werden eveneens alle ingangen van de universiteit geblokkeerd en lessen verhinderd.

De protesterende studenten hebben in een verklaring aan de media de wens uitgesproken “dat Bulgarije een land wordt dat bestuurd wordt op grond van normen en waarden in plaats van persoonlijk gewin”. Volgens de studenten zouden meer dan honderd professoren en docenten hebben aangegeven de acties te steunen.

Op 26 oktober kwamen volgens lokale Bulgaarse media ongeveer duizend betogers voor het bezette universiteitsgebouw bijeen om hun steun aan de studenten te betuigen. Zij hielden borden omhoog met teksten als ‘Jullie zijn onze hoop’. Volgens de Engelstalige Bulgaarse nieuwswebsite Novinite sluiten steeds meer studenten zich aan bij de bezetters.

Zo zouden studenten van de Faculteit voor Wiskunde en Informatica en journalistiekstudenten zich op 24 oktober bij de bezetters hebben gevoegd. Daarnaast hebben recentelijk de studenten van de Nationale Academie voor Theater- en Filmkunsten hun campus bezet en is inmiddels het auditorium van de private Nieuwe Bulgaarse Universiteit geblokkeerd.

Controversiële mediamagnaat zorgt wederom voor oproer

Bij de bezetting van de collegezaal verstoorden de protesterende studenten een lezing van professor Dimitar Tokushev. Tokushev is voorzitter van het grondwettelijke hof van Bulgarije, dat eerder deze maand voor oproer zorgde door de controversiële mediamagnaat Delyan Peevski opnieuw te installeren als parlementariër.

De studentenacties komen voort uit een bredere protestbeweging die inmiddels vier maanden actief is en waarin de politieke carrière van Peevski een terugkerend thema vormt.

In juni poogde de huidige regering Peevski als hoofd van de nationale veiligheidsdienst aan te stellen, wat leidde tot een betoging die ruim tienduizend Bulgaren op de been kreeg.

De regering besloot vrijwel direct de benoeming in te trekken, maar weigerde gehoor te geven aan de oproep van de betogers om af te treden. Peevski, parlementariër voor de Movement for Rights and Freedom-partij (MRF), bezit zes van de twaalf grootste kranten van Bulgarije.

Peevski werd in 2007 door de socialistische regering afgezet als staatssecretaris, wegens verdenkingen van corruptie. Een onderzoek naar zijn gedrag werd echter afgelast, waardoor hij vervolgens opnieuw geïnstalleerd kon worden.

Politieke analisten zien de benoeming van Peevski in juni als een signaal dat de Bulgaarse regering bereid is staatsinstituties ondergeschikt te maken aan private belangen. De huidige Bulgaarse regering – die gevormd wordt door de socialisten en MRF – is slechts vijf maanden geleden aangetreden, nadat de vorige regering opstapte ten gevolge van antibezuinigingsprotesten.

Men verwacht dat nog meer faculteiten en universiteiten zich de komende dagen bij de studentenprotesten zullen aansluiten. 

take down
the paywall
steun ons nu!