De 'Rally Against Mass Surveillance' in Washington op 26 oktober 2013 werd bijgewoond door duizenden Amerikanen die zich zorgen maken om de grootschalige surveillance door de NSA (foto: Elvert Barnes / Flickr creative commons).
Nieuws, Politiek, Angela Merkel, American Civil Liberties Union, Mozilla, Electronic Frontier Foundation, National Security Agency, Edward Snowden, Free Press Action Fund, Reddit -

Grootste antisurveillancebetoging tot dusver in Washington

Op zaterdag 26 oktober protesteerden duizenden Amerikanen in Washington tegen de grootschalige surveillance door de NSA. Tijdens deze ‘Rally Against Mass Surveillance’ werd er een statement van klokkenluider Edward Snowden voorgelezen.

maandag 28 oktober 2013 17:16
Spread the love

De betoging in Washington werd georganiseerd door een coalitie van meer dan honderd belangengroepen en bedrijven, waaronder de Electronic Frontier Foundation, de American Civil Liberties Union, de Free Press Action Fund, Mozilla en reddit. Bovendien waren er vertegenwoordigers van zeer uiteenlopende ideologieën aanwezig, van conservatieve Tea Party-aanhangers tot aanhangers van de Green Party.

De organisatoren van de betoging hebben eveneens een online petitie gelanceerd, waarin het Amerikaanse Congres wordt opgeroepen om onmiddellijk een einde te maken aan de surveillance en een complete en openbare verantwoording af te leggen voor de dataverzamelingsprogramma’s van de NSA en FBI. Ruim een half miljoen mensen hebben tot dusver deze petitie ondertekend.

Europese burgers, staatshoofden en diplomaten gemonitord

Op dezelfde dag werden er in acht Duitse steden solidariteitsbetogingen georganiseerd, nadat bleek dat de VS het telefoonverkeer van bondskanselier Angela Merkel en 34 andere staatshoofden heeft afgetapt. Maar ook gewone Europese burgers zijn de afgelopen jaren intensief gemonitord door de NSA: zo zouden er gedurende de periode van een maand metadata over meer dan 60 miljoen telefoongesprekken uit Spanje zijn bijgehouden en ruim 70 miljoen telefoongesprekken uit Frankrijk zijn opgenomen.

Ook blijkt uit de NSA-onthullingen dat de VS heeft ingebroken in het beveiligde videosysteem van de VN en op zeer intensieve wijze hooggeplaatste diplomaten en VN-afgezanten heeft gemonitord. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel onthuldebovendien dat Amerikaanse diplomaten vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken de opdracht hebben gekregen grote hoeveelheden telefoonnummers, e-mailadressen, werkroosters, creditcardnummers, wachtwoorden en zelfs biometrische data van sleutelfiguren in de VN te verzamelen.

Inmiddels doen er geruchten de ronde dat sommige VN-lidstaten overwegen om een resolutie op te stellen waarin de wijdverbreide spionage door de NSA wordt veroordeeld. Niet geheel onverwacht meldt persagentschap IPS dat de VS inmiddels een lobby tegen deze resolutie heeft opgezet. 

Snowden: “De verkiezingen komen eraan en wij letten op jullie”

Het volledige statement van Edward Snowden dat werd voorgelezen tijdens de betoging in Washington volgt hieronder: 

“De afgelopen vier maanden hebben wij veel geleerd over onze regering. We hebben geleerd dat de Amerikaanse inlichtingendienst in het geheim een wijdverbreid surveillancesysteem heeft ontwikkeld.

Tegenwoordig kan er in de VS geen enkel telefoontje worden gepleegd zonder een spoor achter te laten bij de NSA. Tegenwoordig kan er geen internetverkeer binnen en met de VS meer plaatsvinden zonder dat de NSA hiervan op de hoogte is. 

Onze vertegenwoordigers in het Congres zeggen dat dit geen surveillance is. Ze hebben het mis.

We hebben ook geleerd dat deze surveillance niet wordt gedreven door partijpolitiek, of door terrorisme.

Het gaat om macht, controle en vertrouwen in de regering. Het gaat erom of je een stem hebt in onze democratie en of beslissingen voor jou in plaats van met jou worden gemaakt.

We zijn hier om onze gezagsdragers eraan te herinneren dat zij zijn verkozen om het volk te dienen en niet om de privédetective uit te hangen. 

Het gaat hier om de ongrondwettelijke, onethische en immorele daden van de hedendaagse surveillancestaat en hoe wij allen moeten samenwerken om de regering op te roepen om hiermee te stoppen. Het gaat om ons recht op kennis, ons recht op vrije interactie en ons recht om in een open samenleving te leven.

We zijn getuige van een Amerikaans moment waarop gewone mensen, van scholieren tot leidinggevenden, in opstand komen tegen een gevaarlijke trend binnen onze overheid.

Ons wordt verteld dat wat ongrondwettelijk is niet illegaal is, maar we laten ons niet voor de gek houden. We zijn niet vergeten dat het Vierde Amendement in onze Bill of Rights de regering niet alleen verbiedt onze persoonlijke zaken te doorzoeken zonder bevelschrift maar ook om deze in beslag te nemen.

Vasthoudend aan dit principe verklaren wij dat massale surveillance geen plek heeft in dit land.

Het is tijd voor hervorming. De verkiezingen komen eraan en wij letten op jullie.” 

Vandaag lanceerde Wikileaks de officiële ‘Free Snowden’ website. 
http://freesnowden.is/

take down
the paywall
steun ons nu!