Na de helse klim naar de bovenverdieping van Angkor Wat heb je wel een prachtig uitzicht op de omgeving.
Vakantie, Reizen, Cambodja, Zuid-Oost Azië, Siem Reap, Angkor Wat -

Angkor Wat wacht met voeten in het water op nieuwe toeristenseizoen

zaterdag 26 oktober 2013 11:00
Spread the love

Siem Reap, Cambodia, 26 oktober 2013.

Nu het regenseizoen ten einde loopt, wordt er schoorvoetend naar het nieuwe seizoen uitgekeken. Grote delen van de noordelijke vlakte staan nog wel onder water. Volgens de laatste berichten is er dit jaar 286.000 ha – zowat de hele provincie Antwerpen – onder water gelopen. Maar dat is altijd al zo geweest. En met rijstvelden moet het ook zo zijn. Alleen begonnen de regens dit jaar erg vroeg, en zat het venijn in de staart. Letterlijk, want het staartje van taifoen Nari bracht vorige week de laatste bakken regen. Maar nu schijnt de zon weer met af en toe een verfrissende bui aan het eind van de dag.

Goede vooruitzichten

Het toerisme zit jaar na jaar nog altijd in de lift. Volgens de Apsara Authority, de instantie die de tempels van Angkor beheert, kwamen er de eerste  negen maanden van 2013 ruim 1,5 miljoen bezoekers over de vloer – een groei van 13%.

Met een totaal van 2,4 miljoen toeristen in Cambodia betekent dat ook dat meer dan 60% van alle toeristen in het land een bezoekje brengt aan de tempels van Angkor. Feitelijk ligt dit percentage nog wat hoger, want de grootste groep buitenlandse bezoekers (ruim een half miljoen) komen uit het buurlandVietnam en zijn eerder hier om familie en vrienden te bezoeken, of in de hoofdstad lekker te winkelen.

De grootste groeicijfers zijn te vinden onder de ASEAN-landen (niet zo verwonderlijk, want die hebben geen visum nodig, en binnen een jaar zelfs geen paspoort meer) en… bij de voormalige oostbloklanden.

Goedkopere vluchten

Een andere factor die duidelijk een positieve invloed heeft, is het groeiend aantal goedkope vluchten, vooral vanuit Bangkok. Gedurende een lange tijd werd het vluchtaanbod tussen Bangkok en Siem Reap (waar de Angkortempels liggen) gedomineerd door Bangkok Airways. Een vlucht van nauwelijks een uur kostte heen en weer al vlug zo’n $350.

Eind 2012 kwam er concurrentie van de nieuwe nationale luchvaartmaatschappij Cambodia Angkor Air (waarin Vietnam Airlines een 49% aandeel heeft), die vluchten aanbood aan ruim $100 minder. En sinds begin oktober van dit jaar vliegt ook AirAsia op hetzelfde traject, met prijzen die, in lijn met deze ultrabudgetmaatschappij, en als je wat geluk hebt bij het boeken, nog eens $100 lager liggen. Echt veel lager kan het niet meer, want de luchthaventaksen liggen al rond de $70.

Het verhaal achter de cijfers

Met een gemiddeld groeipercentage van ruim 20 procent over de afgelopen vijftien jaar gaat de groei van het toerisme ongeveer twee maal zo snel als dat van het bruto nationaal product.  Maar die groei zit vooral in het aantal toeristen want zij spenderen nominaal per hoofd nog altijd evenveel als vijftien jaar geleden en dus in reële termen beduidend minder.

Dat komt ook door de korte gemiddelde duur van het verblijf in Cambodia. In tegenstelling met buurlanden Thailand en Vietnam is Cambodja nog altijd geen echte vakantiebestemming. Twee dagen Siem Reap (voor een bezoek aan de tempels van Angkor) en een dagje meer hedendaagse cultuur in Phnom Penh en hop … naar het volgende land. Dat is het standaardverhaal. En erg spijtig.

Unieke belevenis

Voorbij de bijenkorf, waarop Siem Reap in het hoogseizoen wel eens lijkt, is de rest van Cambodja nog grotendeels onaangetast door het toeristenvirus. De bezoeker die het aandurft om die bijenkorf te verlaten, wordt in de rest van het land nog altijd ontvangen met een gemeende glimlach en er staat hem of haar een authentieke ervaring te wachten.

Vooral het noordoosten is toeristisch nog volledig onontgonnen terrein, met een aantal inheemse bergvolkeren en een levensstijl die Bokrijk in herinnering brengen. Verwacht anderzijds niet dat men er Engels of Frans spreekt. Heel vaak zul je op gebarentaal moeten terugvallen, maar dat verhoogt alleen de charme. Echt een unieke belevenis. Dus doen voor het te laat is. Want de nieuwe asfaltweg naar Sen Monorom zou wel eens het begin van het einde kunnen zijn.

Informatiebronnen

– wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Cambodja

– e-visa:  http://evisa.mfaic.gov.kh/

– reisinformatie:  http://www.reisgraag.nl/vakantie_cambodja/

– wikitravel (in het Engels): http://wikitravel.org/en/Cambodia

take down
the paywall
steun ons nu!