Reportage, Nieuws, Afrika, Politiek, Sociaal protest, Overgangsregering, Tunesië, Sidi Bouzid, Tunis, Kasserine, Arabische lente, Monastir, Tunesische revolutie, Jihadisten, Assemblée nationale constituante (ANC), President Moncef Marzouki, Ennahda, Nationale dialoog, Kef -

Opnieuw massaal protest na jihadistische aanslagen in Tunesië

MONASTIR - President Moncef Marzouki van Tunesië heeft donderdag drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Dat gebeurde na de dood van zeven politieagenten. Op woensdag 23 oktober kwamen ze om in een gevecht met jihadistische militanten in de buurt van Sidi Bouzid. Donderdag waren er over het hele land betogingen die het onmiddellijke aftreden van de regering eisten.

vrijdag 25 oktober 2013 12:15
Spread the love

Dat er opnieuw massale demonstraties zouden plaatsvinden in Tunesië, precies twee jaar na de allereerste vrije verkiezingen na de Jasmijnrevolutie van 2011, was te verwachten. Maar de nieuwe aanslagen tegen gendarmes en politieagenten hebben de gespannen sfeer in het land alleen nog maar meer versterkt.

In de loop van woensdag al zijn tienduizenden de straat opgegaan in de hoofdstad Tunis om nogmaals het aftreden van de regering, die wordt gedomineerd door de islamistische Ennahda, te eisen. Ook in andere steden, zoals in Monastir (zie foto’s), werd er fel geprotesteerd.

De begrafenis van de zeven gedode politiemensen in Kef, Sidi Bouzid en Kasserine lokte donderdag hevige protesten uit waarbij jongeren probeerden brand te stichten in partijlokalen van lokale afdelingen van Ennahda. Daarbij vielen ten minste vijf gewonden en werden relschoppers gearresteerd. De betogers nemen het de regering kwalijk dat ze niet hard genoeg optreedt tegen jihadistische milities.

Vrijdag 25 oktober was de eerste dag dat de zogenaamde ‘nationale dialoog’ met het oog op de vorming van een overgangsregering van technocraten opnieuw van start zou gaan. Door de spanningen tussen oppositie en regering waren de werkzaamheden van de ‘nationale dialoog’ al een tijdje opgeschort.

De moord op de politieagenten heeft weer roet in het eten gegooid. De kans dat de dialoog vrijdag van start zal gaan zoals gepland, wordt klein geacht. De sfeer in het land wordt met de dag meer gespannen.

Waarnemers verwachten dan ook dat als de huidige regering niet snel aftreedt, de bevolking zich met man en macht zal laten horen in protestmanifestaties.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!