Tijdens de uitreiking van de awards op 23 oktober in het VN-hoofdkwartier in New York trad de Colombiaanse muzikant César López op als 'special guest'. Hij speelde op zijn bekende Escopetarra, een tot gitaar omgebouwde AK-47 (foto: WFC).
Opinie, Nieuws, Wereld, Politiek, VN, Clustermunitie, Handicap International, Convention on Cluster Munitions, Landmijnen, Ontwapening, World Future Council, Verdrag van Oslo, Future Policy Award 2013 voor ontwapening, International Campaign to Ban Landmines, Verdrag van Ottawa - Johanna Plas

“België moet pionier blijven na wetten tegen mijnen en clustermunitie”

Handicap International deelt in de eer, die België te beurt valt, omdat het als eerste land ter wereld landmijnen en clustermunitie verbood. Woensdagavond kreeg België een eervolle vermelding op de uitreiking van de Future Policy Award 2013 voor ontwapening in het VN-hoofdkwartier in New York. België was in 1995 het eerste land dat landmijnen verbood. In 2006 gebeurde hetzelfde met clustermunitie.

donderdag 24 oktober 2013 16:15
Spread the love

“De wetten waren het resultaat van doeltreffende bewustmakingscampagnes en lobbywerk rond de grootschalige en vernietigende impact van antipersoonsmijnen en clustermunitie door een coalitie van het middenveld, academici, parlementsleden en regeringsfunctionarissen”, zo stelt World Future Council in een persbericht.

“Handicap International wil bij deze gelegenheid de Belgische parlementsleden danken, omdat zij de moedige beslissing namen de bescherming van de burgers op de eerste plaats te stellen en mijnen en clustermunitie te verbieden”, zegt Hildegarde Vansintjan, pleitbezorger bij Handicap International.

“De parlementsleden hebben daarbij ook hun oor te luister gelegd bij het middenveld en rekening gehouden met de kennis en ervaring van een organisatie zoals Handicap International”.

De medewerkers van Handicap International in Azië, Afrika en Latijns-Amerika zien immers dagelijks met eigen ogen hoe mijnen of clusterbommen het leven van mensen vernietigen en mannen, vrouwen en kinderen voor het leven verminken.

Handicap International, dat overlevenden steunt, wou dit leed ook voorkomen door te ijveren voor een verbod op de wapens.  

In 2007 was België ook het eerste land om investeringen in bedrijven die clustermunitie produceren bij wet te verbieden. Handicap International spoort het Belgische parlement en de regering aan om zijn pioniersrol te blijven opnemen door vernieuwend wetgevend werk, door andere landen aan te sporen de verdragen aan te nemen en ze helemaal uit te voeren tot de laatste mijn of clusterbom is vernietigd en alle slachtoffers krijgen waar ze recht op hebben.

Slachtoffers van mijnen of clustermunitie hebben een gezicht gegeven aan de campagne. De Belgische regering steunt hen in hun lobbywerk tegen deze wapens.

“Daardoor erkent de Belgische regering dat niet alleen het middenveld een belangrijke rol speelt, maar ook dat de stem van de slachtoffers zelf moet worden gehoord. Zij kan van doorslaggevend belang zijn, ook in de uitvoering van de verdragen”, aldus Hildegarde Vansintjan.

In 1995 verenigde Handicap International zich met vijf andere organisaties voor de Internationale Campagne tegen Landmijnen (ICBL – International Campaign to Ban Landmines).

De Campagne kreeg heel snel aanhang en riep op tot een volledig verbod op landmijnen. Die oproep leidde in 1997 uiteindelijk tot de ondertekening van het Verdrag van Ottawa.

Datzelfde jaar ontving de ICBL de Nobelprijs voor de Vrede. In 2005 besloten Handicap International en haar partners van de Cluster Munitie Coalitie ten strijde te trekken tegen clustermunitie. In 2010 trad het Verdrag van Oslo in werking.

Johanna Plas

Johanna Plas is persverantwoordelijke bij Handicap International vzw in Brussel.

take down
the paywall
steun ons nu!