In Nieuw-Zuid-Wales woeden meer dan zeventig afzonderlijke branden die, aangewakkerd door harde wind, zeer moeilijk te bestrijden zijn (foto: still uit video ABC Australia).
Nieuws, Milieu, Klimaatverandering, Verenigde Naties, Klimaatrechtvaardigheid, CO2-uitstoot, Co2, Bosbranden, Australië, Klimaatvluchteling, Strijd tegen klimaatverandering -

“Duidelijk verband tussen bosbranden Australië en klimaatverandering”

Uitzonderlijke hitte en droogte zorgden er dit jaar voor dat het bosbrandenseizoen in Australië eerder is begonnen dan gewoonlijk. Het land kampt met de ergste bosbranden in 40 jaar en heeft de noodtoestand afgeroepen in Nieuw-Zuid-Wales. Politici en wetenschappers zeggen dat we ons moeten opmaken voor een toekomst met meer extreem weer en rampen zoals de Australische bosbranden ten gevolge van klimaatverandering, als het tij niet heel snel gekeerd wordt.

woensdag 23 oktober 2013 14:55
Spread the love

Honderden mensen zijn inmiddels geëvacueerd in verband met de bosbranden in Australië. In Nieuw-Zuid-Wales woeden meer dan zeventig afzonderlijke branden die, aangewakkerd door harde wind, zeer moeilijk te bestrijden zijn. 

De Australische autoriteiten hebben 3.000 brandweerlieden, onder wie veel vrijwilligers, ingezet om de bosbranden te bestrijden. Ze worden ondersteund door blusvliegtuigjes. Helikopters kunnen het vuur op dit moment niet bestrijden omdat de vlammen te hoog opslaan. 

Wildfires

Op 21 oktober zei Christiana Figueres, uitvoerend secretaris van het VN-Klimaatverdrag (UNFCCC), dat er geen twijfel bestaat dat er een verband is tussen de Australische bosbranden en klimaatverandering: “Wat we in Australië zien, is een voorbeeld van wat we kunnen verwachten, tenzij we daadwerkelijk krachtig optreden.” 

Figueres deed de uitspraak in een interview met Christiane Amanpour op CNN. Australische politici en media wierpen de afgelopen dagen al vaker de vraag op of er een link bestaat tussen klimaatverandering en de bosbranden, die in Australië bekend staan als wildfires.

In een interview met de Australische zender ABC op 21 oktober zei de Australische klimaatwetenschapper Andy Pitman over het verband tussen de branden en klimaatverandering: “We hebben historisch gezien eerder al zo vroeg op het jaar bosbranden gehad, maar de winter (nvdr: juni-september op het zuidelijk halfrond) was dit jaar ongekend warm en ik denk dat de branden daarom zo veel heftiger zijn.”

“Het gaat niet om de weersomstandigheden op de dag van of de dag voor de bosbrand. Het gaat om de voorafgaande drie of vier maanden durende extreem warme winter, die voor een deel te wijten is aan opwarming van de aarde, wat geleid heeft tot een klimaat dat bijzonder bevorderlijk is voor branden.”

“Als we doorgaan met elk jaar 9 of 9,5 miljard ton CO2 in de atmosfeer uit te stoten, is het onvermijdelijk dat extreme temperaturen zullen blijven toenemen en dat de gemiddelde temperatuur zal blijven stijgen.”

Hittegolven

In het interview met CNN zei Figueres dat de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) geen directe link tussen de wildfires en klimaatverandering heeft kunnen vaststellen, althans nog niet.

“Waar echter geen twijfel over bestaat, is dat de wetenschap ons vertelt dat er steeds meer hittegolven in Azië , Europa en Australië zijn, dat dit zo zal blijven en dat deze hittegolven zullen toenemen in intensiteit en de frequentie.”

Tijdens het interview vertoonde CNN beelden van de bosbranden, waarop Figueres zei: “Wat we hebben gezien, is slechts het begin van de kommer en kwel waarmee we geconfronteerd zullen worden, maar dat is niet het enige scenario. We zouden – als mensheid – krachtig kunnen optreden en een heel ander scenario kunnen hebben. Dat is een scenario dat het bestuderen waard is…”

“We verdoemen toekomstige generaties nog voor ze geboren zijn”

Figueres herhaalde haar standpunt op 22 oktober tegenover de BBC: “Het voelt voor mij zo volkomen oneerlijk en immoreel wat we toekomstige generaties aandoen, we verdoemen ze al voordat ze zelfs maar geboren zijn.”

“We hebben hier een keuze, dat is het punt, we kunnen keuzes maken. Als het onvermijdelijk was, dan zij het zo, maar we hebben een keuze om de toekomst van onze kinderen te veranderen.” 

John Connor, directeur van The Climate Institute riep in een interview met ABC ook op tot een rigoreuze herziening van de koers waarin de wereld vaart: “We gaan in de toekomst meer van deze extreme weersomstandigheden en dagen met uiterst hoog brandgevaar tegemoet.”

“De taak waar we nu voor staan, is om het risico te beperken door ons beter voor te bereiden, maar ook door deel te nemen aan een globale oplossing en een geloofwaardig toekomstplan te ontwikkelen.”

take down
the paywall
steun ons nu!