Monsanto protest (Foto: Flickr Creative Commons, Donna Cleveland)
Nieuws, Milieu, Klimaatverandering, Multinationals, Monsanto, GMO, Ggo, Commercialisering van de landbouw, March against Monsanto, Monsanto, GMO,, Debat-ggo -

Monsanto maakt van klimaatverandering een business

Monsanto, de omstreden Amerikaanse agro-multinational, heeft voor 930 miljoen dollar het Amerikaanse bedrijf Climate Corporation aangekocht. Daarmee krijgt Monsanto de beschikking over gedetailleerde weer- en bodeminformatie. Monsanto kan nu ook gewassenverzekeringen aanbieden en agronomische modellen ontwikkelen om landbouwopbrengsten te verhogen.

dinsdag 22 oktober 2013 11:30
Spread the love

‘Omwille van de klimaatverandering zal innovatie belangrijker dan ooit zijn,’ verklaarde Monsanto in een persbericht over de overname op 2 oktober. Monsanto verwacht dat het nieuw aangekochte Climate Corporation de omzet van de multinational met zo’n 20 miljard dollar zal verhogen.

Voorbereiden op klimaatverandering

Boeren die zich willen voorbereiden op klimaatveranderingen hebben immers baat bij de klimaatdata en gewassenverzekeringen die Monsanto nu kan aanbieden. Monsanto wil in 2014 een nieuw product genaamd Fieldscripts op de markt brengen. Deze iPad applicatie zou boeren moeten helpen hun gewasopbrengsten te optimaliseren. Het  zaaigoedbedrijf investeert daarnaast in het ontwikkelen van droogtebestendige gewassen.

Gegevens van boeren verzamelen

Climate Corporation was een start up die de aandacht van Monsanto trok met het verzamelen van enorme hoeveelheden lokale klimaatgegevens, die het bedrijfje gebruikte om weersinformatie en -verzekering aan te bieden aan boeren, schilders en andere mensen die in hun werk beïnvloed worden door weersomstandigheden.

Monsanto zal de software van Climate Corporation gebruiken om gegevens van individuele boerderijen te verzamelen en de landbouwers op basis daarvan advies te geven over onder meer hoe diep en op welke onderlinge afstand gewassen geplant moeten worden.

Uitbreiding van een indrukwekkend imperium

Tegenstanders van Monsanto vinden het een gevaarlijke ontwikkeling dat de multinational, die aanzienlijke politieke en economische macht heeft, gegevens gaat verzamelen over gegevens over individuele bedrijven en boeren. Met de aankoop van Climate Corporation krijgt Monsanto ook toegang tot geavanceerde datasoftware en mobiele technologie.

Daarnaast wordt Monsanto met deze aankoop nog dominanter op de agromarkt dan het bedrijf nu al is. Door de aaneengesloten keten van diensten wordt het voor boeren nog moeilijker om niet van de producten en diensten van de multinational gebruik te maken.

Gewassen manipuleren tegen extreem weer

Met de kennis die Climate Corporation biedt, is het bovendien zeer waarschijnlijk dat Monsanto de gewassenportefeuille gaat uitbreiden met ggo-gewassen die zijn afgestemd op extreme weersomstandigheden. Denk hierbij aan katoen dat minder water nodig heeft om te groeien of mais die tegen extreme droogte kan.

Overigens is er geen reden om te vermoeden dat Monsanto na zaaigoed, politiek en de Wereldvoedselprijs ook van plan is het klimaat te manipuleren. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!