De Field Liberation Movement uit bezorgdheid over het gunstige advies dat de Adviesraad voor de Bioveiligheid gaf voor de aanplant van een zevenjarig GGO-populierenbos in Wetteren (foto: Flickr Creative Commons/Leonora Enking).
Opinie, Nieuws, Milieu, België, GGO's, Joke Schauvliege, Ggo, VIB, Field liberation movement, Vlaams Instituut voor Biotechnologie, FLM, Debat-ggo, Populieren, GGO-Populieren -

Geknoei en onenigheid in bioveiligheidsraad: FLM schrijft open brief

Op 2 oktober gaf de Adviesraad voor de Bioveiligheid een gunstig advies over de aanvraag van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) voor de aanplant van een zevenjarig GGO-populierenbosje in Wetteren, waarbij slechts drie van de twaalf leden zich positief uitspraken, en ondanks fel protest van twee experts. De Field Liberation Mouvement reageert.

dinsdag 22 oktober 2013 14:15
Spread the love

Uiteraard is dit ‘positieve’ advies geen groen licht, maar een oranje licht, en kunnen de bevoegde ministers hun verantwoordelijkheid nog opnemen en de veldproef alsnog verbieden. Als ze de vergunning afleveren, zouden ze dit doen op basis van een wettelijk verplicht ongeldig advies.

Het experiment met GGO-populieren is bizar. De bomen zijn genetisch gemanipuleerd zodat ze een makkelijker afbreekbare vorm van lignine bevatten. Lignine is de stof die boomstammen hun stevigheid geeft. Deze genetische manipulatie zou het makkelijker maken het hout te verwerken tot ‘biobrandstof’.

Maar blijkbaar geen haar op de wijze hoofden die eraan denkt wat er zou kunnen gebeuren als deze bomen grootschalig geteeld worden en hun pollen verspreiden naar inheemse populieren – dat wordt een slap bos!

Een baanbrekend nieuw rapport over GGO-bomen met heel wat nieuwe gegevens die aanmanen tot voorzichtigheid verscheen deze week. Wij vroegen de ministers alvast meer advies in te winnen alvorens een beslissing te nemen in dit dossier.

Field Liberation Movement (FLM)

De FLM is een collectief van bezorgde burgers uit Brussel, Vlaanderen en Wallonie die het land wil vrijhouden van GGO’s in open veld. Ze is bereid om hiervoor over te gaan tot ludieke en geweldloze acties van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Lees hier de open brief aan minister Laurette Onkelinx (Volksgezondheid fed.), minister Sabine Laurelle (Landbouw fed.), staatssecretaris Melchior Wathelet (Leefmilieu fed.) en minister Joke Schauvliege (Leefmilieu VL).

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!