Demonstrant met Roemeense vlag bij protest tegen Rosia Montana goudmijn (Foto: Flickr Creative Commons)
Nieuws, Europa, Economie, Milieu, Roemenië, Chevron, Olieboringen, Fracking, Aardolie, Goudmijnen, Burgerprotest, Schaliegaswinning, Onconventionele olie -

Massaal Roemeens protest tegen fracking houdt Chevron voorlopig buiten de deur

De Amerikaanse olie-multinational Chevron kondigde op 17 oktober aan een onderzoek naar schaliegaswinning in Punge?ti, een arme gemeente in het district Vaslui in het oosten van Roemenië, voorlopig uit te stellen na aanhoudend protest van de lokale bevolking. Inwoners leven er van de landbouw en vrezen dat fracking hun landbouwgrond vervuilt, terwijl de inkomsten via Chevron zullen wegvloeien naar de VS.

maandag 21 oktober 2013 14:00
Spread the love

De Roemeense krant România liber? schrijft dat bewoners van Punge?ti ‘niet geïnteresseerd zijn in kortdurende welvaart van de Amerikanen, ze willen leven van de landbouw, maar dat kan niet als schaliegaswinning hun grondwater vervuilt’. 

In de dagen voorafgaand aan de verklaring van Chevron bezetten honderden demonstranten de voorgestelde boorlocatie, waaronder veel lokale boeren die met paard en wagen de wegen blokkeerden. Sommigen overnachtten op de locatie om medewerkers van Chevron dag en nacht de toegang te kunnen ontzeggen. 

“We laten ons niet vergiftigen”

Op 15 oktober liet een inwoner van Punge?ti de pers weten dat de lokale bevolking haar land wil beschermen en niet van plan is naar huis te keren: “We wisselen elkaar af om de locatie bezet te houden. We slapen op de grond of in onze wagens. We zijn niet van plan ons te laten vergiftigen door Chevron.”

Daarnaast gingen meer dan 2000 mensen de straat op in de hoofdstad Boekarest, ondanks het feit dat de politie demonstranten van buiten de hoofdstad, die soms wel meer dan 500 kilometer gereisd hadden om deel te kunnen nemen, buiten de stad wist te houden. 

“Roemenië is niet van jou!”

Tegenstanders van schaliegaswinning scandeerden de leus “Ponta, vergeet niet: Roemenië is niet van jou!”, refererend aan de Roemeense premier Ponta. Voor Ponta aantrad, was hij tegen schaliegaswinning in het land, maar na zijn aantreden gaf hij Chevron toch de benodigde vergunningen om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van schaliegaswinning. Roemenen beschuldigen hem van corruptie en eisen zijn aftreden.

De kwestie heeft veel onvrede veroorzaakt onder de Roemeense bevolking en demonstranten raakten slaags met de politie. Het schaliegasprotest valt samen met protest tegen de geplande goudmijn in Rosia Montana. 

Dit stadje dreigt van de kaart geveegd te worden door het grootste goudmijnproject in Europa, geiniteerd door het Canadese Gabriel Resources. Vier bergen zullen hiervoor worden afgegraven en daarnaast vrezen omwonenden dat de omgeving vervuild raakt met het bij goudwinning gebruikte cyanide. Roemenen verzetten zich in grote getale tegen winning van grondstoffen, waarvan de inkomsten de bevolking niet ten goede komen.

Chevron beschikt over juiste vergunningen

Volgens de krant România liber? worden de protesten geleid door de Kerk, die land had verkocht aan Chevron en daar nu op wil terugkomen. Priesters die deelnemen aan het protest ontkennen de aantijgingen. De lokale autoriteiten willen een referendum organiseren over schaliegasboringen in de regio. Chevron verzekert echter dat het slechts bodemonderzoek wil verrichten en het over alle benodigde vergunningen beschikt.

Uitstel, geen afstel

Chevron liet in een verklaring op 17 oktober weten dat de werkzaamheden uitgesteld zijn en dus niet permanent gestaakt. Volgens Chevron is dit omdat medewerkers niet veilig aan het werk kunnen doordat actievoerders middels wegblokkades voertuigen tegenhouden.

Chevron is ervan overtuigd dat omwonenden van gedacht zullen veranderen als ze beter worden voorgelicht over olie- en gaswinning. Chevron heeft vergunningen om bodemonderzoek te doen in drie dorpjes in dit deel van Oost-Roemenië.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!