Nieuws, The National, Bono, Sufjan Stevens, Analyse, Filter, Julianna Barwick, Paul McCartney, Muziek en politiek -

LuisterPost: Filter #12

Een kijkje op de nieuwste platen, muziek en politiek, concertaankondigingen... plus klikplezier met Paul McCartney, Sufjan Stevens, Morrissey en The National.

zaterdag 19 oktober 2013 19:03
Spread the love

De week

De afgelopen week in muziek leerden we weer heel wat. Zo bleek dat Beatle Paul McCartney terugkeerde naar Londen om er (op zijn manier) te gaan busken. Hij promootte daarmee zijn nieuwste plaat New. Anderen – zoals Sufjan Stevens – hadden dan weer geen plaat om te promoten, maar dat hield hen niet tegen om actief te zijn op Tumblr. Stevens heeft daarbij de fijne gewoonte om het kromme taalgebruik dat hij tegen komt aan de kaak te stellen. Zo haalde hij het nieuws onlangs door ook een brief naar Miley Cirus te schrijven. Daarin tikt hij haar op de vingers, niet voor haar grensoverschrijdende commerciële activiteiten, maar haar foute werkwoordsgebruik. Hilarisch. Ook grappig, maar soms héél bitter is de autobiografie van ex-Smithszanger Morrissey. Wie graag de eerste bladzijde ervan wil kennen, moet zeker naar komiek Peter Serafinowicz zijn gezongen versie ervan kijken. Geestig. En wie The National graag eens akoestisch aan het werk wil zien, moet maar deze opname van ‘I Need My Girl’ bekijken. Kippenvel. Minder leuk nieuws was er met de dood van voormalig Lambchop-bassist Marc Trovillion die aan een hartaanval overleed. Hij was 56. Trovillion speelde mee bij Lambchop tot aan Is A Woman.

Muziek en politiek (2)

Dat mensen verbitterd raken van politiek, valt – erg genoeg – nog steeds niet te vermijden. Als je ziet hoe bij voorbeeld een mislukt parlementslid achteraf – zonder de vereiste geschiktheid – een speciaal klaargestoomde job bemachtigt, dan kan je alleen maar ontgoocheld toezien. Bekwaamheid wordt hier verward met zwaaien met een partijkaart en er zich handig doorheen lullen. De enige oplossing die geboden wordt is zelf aan networking gaan doen. Zum kotsen. Ook in de muziek heb je mensen die politiek voor eigen zaakjes aanwenden. Zo was er onlangs nog de hele zaak rond Bono en zijn investeringen annex belastingontduiking. Maar de reden waarom heel dat debat begon was een fantastisch boek The Frontman / Bono (in the Name of Power) van de Ierse journalist Harry Browne dat begin deze zomer verscheen. Dat werk graaft veel dieper dan wat fraude, maar onthult hoe Bono geen ambassadeur van de armen is, maar wel een van de exploitatie van de armen. Typerende zin: ‘A man who has turned his attention to a world of savage injustice, inequality and exploitation – and helped make it worse.’ Voor al de mensen die nog denken dat het allemaal maar onschuldig is, dat huwelijk tussen muziek en politiek.

Concertaankondigingen

In de concertaankondigingen die deze week binnen kwamen, zaten behoorlijk wat oudjes. Meest opvallend was de aankondiging van Status Quo die op 25 maart 2014 in de Antwerpse Lotto Arena in de legendarische bezetting met Francis Rossi, Rick Parfitt, Alan Lancaster en John Coghlan zullen spelen. Na de tournee zal het definitief gedaan zijn met de reünie van deze bezetting. De eerste keer dat ze samen op het podium stonden, was trouwens in 1967… Nog verder in het volgende jaar wordt de komst van de fijne singer-songwriter Amos Lee aangekondigd. Hij staat op 4 mei 2014 in de AB. Zijn nieuwste plaat ligt deze week in de bakken.

Kort Dag

Als er één concert is dat u de komende tijd niet mag missen, dan is het wel dat van Julianna Barwick in de kerk van Sint-Denijs, op 27 oktober. Zij komt er haar nieuwste plaat Nepenthe voorstellen. Wie het liever wat minder rustig heeft, kan nog altijd naar het machtige Raketkanon die op 23 oktober in De Centrale in Gent spelen. U kiest maar.

CD’s & LP’s nu uit:

Basia Bulat – Tall Tall Shadow

The Blind Boys of Alabama – I’ll Find a Way

Blitzen Trapper – Seven

Anna Calvi – One Breath

Cage the Elephant – Melophobia

The Chills – Somewhere Beautiful

Crystal Antlers – Nothing Is Real

Darkside (Nicolas Jaar & Dave Harrington) – Psychic

James Ferraro – Hell, NYC 3:00 AM

The Field – Cupid’s Head

Four Tet – Beautiful Rewind

The Head and the Heart – Let’s Be Still

HAIM – Days Are Gone

Tim Hecker – Virgins

Kwes – Ilp.

Amos Lee – Mountains of Sorrow, Rivers of Song

Marijuana Deathsquads – Oh My Sexy Lord

Paul McCartney – New

Cass McCombs – Big Wheel and Others

Moby – Innocents

Morcheeba – Head Up High

Van Morrison – Moondance: Deluxe Edition

Gary Numan – Splinter (Songs From A Broken Mind)

Agnes Obel – Aventine

Oneohtrix Point Never – R Plus Seven

of Montreal – lousy with sylvianbriar

Pearl Jam – Lightning Bolt

Quasi – Mole City

RJD2 – More Is Than Isn’t

Sleigh Bells – Bitter Rivals

Omar Souleyman – Wenu Wenu

Tindersticks – Across Six Leap Years

Yuck – Glow & Behold

Toemaatje

Te weinig blues in uw leven? Wel, hier is Gary Clark Jr. met een schitterend ‘When My Train Pulls In’ (Live at Telluride Blues & Brews 2013).

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!