Reportage, Nieuws, Afrika, Samenleving, Islam, Offerfeest, Tunesië, Monastir, Ritueel slachten, Eid al-Adha -

Offerfeest in Tunesië

MONASTIR - Het islamitische feest van Eid al-Adha, beter bekend als het Offerfeest, is een van de belangrijkste feesten voor de moslimgemeenschap overal ter wereld. Het feest vindt plaats twee maanden en tien dagen na het einde van de vastenmaand ramadan. De moslims vieren dit door het ritueel slachten van een dier, meestal een schaap.

woensdag 16 oktober 2013 16:20
Spread the love

Het Offerfeestfeest, ook wel Eid al-Adha en Kurban Bayram genoemd, wordt gevierd ter nagedachtenis aan Ibrahim. Hij was bereid zijn zoon te offeren in opdracht van Allah. Een engel vertelde Ibrahim dat hij een ram in plaats van zijn eigen zoon mocht offeren.

Het feest werd dit jaar op dinsdag 15 oktober gevierd. Het valt op de tiende dag van de Hadj-maand, na voltooiing van de hadj, de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka. Het duurt drie dagen.

Iedere moslim die er geld voor heeft, slacht op de eerste dag een schaap. Dat is niet goedkoop (ca. 300 euro), vooral voor mensen in arme landen. Dit gebeurt meestal in het dorp waar de man geboren is. Het vlees wordt in drie stukken verdeeld. Een deel is voor de familie, een deel is voor de buren of vrienden en een deel is voor de armen.

In vele Arabische landen is het Offerfeest een officiële feestdag, zoals in Tunesië. Op de eerste dag is er een extra gezamenlijk gebed. Alle gelovigen worden verwacht zich netjes en zo mogelijk in nieuwe kleren te kleden.

In de voormiddag worden de begraafplaatsen schoongemaakt en met bloemen versierd. Na het ritueel slachten van het offerdier door de mannen, bereiden de vrouwen de verschillende maaltijden. Het feest mag dan eindelijk beginnen.

take down
the paywall
steun ons nu!