(foto: https://www.facebook.com/pages/Professeur-Tournesol/426315537390502)
Nieuws, Racisme, België, Anke Van dermeersch, Rosea Lake, Vrouwen tegen islamisering, Vlaams Blok -

Jonge kunstenares Rosea Lake geeft Anke van dermeersch (VB) lik op stuk

Dinsdag vonden de pleidooien plaats in de zaak van de Canadese artieste Rosea Lake tegen VB-senator Anke Van dermeersch. De uitspraak volgt op 25 oktober. Van dermeersch en enkele supporters probeerden Lake te intimideren met roze t-shirts en de slogan 'Respect our beliefs or get out of the country'.

dinsdag 15 oktober 2013 15:29
Spread the love

De Canadese artieste Rosea Lake schrok zich een hoedje toen ze twee weken geleden geconfronteerd werd met de nieuwste campagne van de aan het Vlaams Belang gelieerde beweging ‘Vrouwen tegen islamisering’. “Dit is zo duidelijk plagiaat van mijn werk en de boodschap van Van dermeersch is totaal tegengesteld aan die van mij. Ik roep juist op om niemand te beoordelen op haar of zijn kleren en uiterlijk.”

De verdediging van Van dermeersch betwistte niet dat Van dermeersch zich liet inspireren door het werk van Rosea Lake maar trekt in twijfel of Rosea wel het recht heeft om klacht in te dienen aangezien je daarvoor – zo beweert toch de verdediging van Van dermeersch – volgens de wet in de Canadese provincie waar ze woont, 19 moet zijn. Lake wordt volgende week 23 oktober 19. Zij maakte het werk ‘Judgments’ toen ze 18 was.

De advocaat vanVan dermeersch vergaloppeerde zich verder door zijn cliënte te vergelijken met Malala Yousafzai, de Pakistaanse tiener die een aanslag door de Taliban overleefde en genoemd werd als kanshebber voor de Nobelprijs voor de Vrede.

“Focussen op de leeftijd van Rosea Lake is een zwaktebod en een poging om de grond van de zaak te omzeilen. Volgens de Belgische wet is Rosea Lake wel degelijk meerderjarig”, zegt Abderrahim Lahlali, advocaat van Rosea Lake.

“Wij hebben alle vertrouwen in de uitspraak van de rechtbank. In tegenstelling tot Van dermeersch die zegt dat Belgische rechters gedreven worden door angst”, zegt Lahlali.

“Na mijn week in België en door bezig te zijn met deze zaak ben ik nog meer overtuigd dat je vrouwen niet moet beoordelen op wat ze dragen. Of dat nu een korte rok is of een hoofddoek. Laat vrouwen zelf kiezen. It’s my choice, not yours”, zegt Rosea Lake.

Mode-ontwerpster Rachida Aziz was er bij in de rechtbank om Lake een hart onder de riem te steken. “Toen ik zag dat Van dermeersch heel veel aandacht kreeg met haar campagne, met als dieptepunt die uitzending van Reyers Laat en toen ik hoorde dat Rosea zelf onvoldoende middelen had om een klacht in te dienen, besloot ik haar te helpen door geld in te zamelen voor haar verdediging”, zegt Aziz.

Vlaams Belang heeft – nadat de partij gisteren ook het recht verloor om de schoenen van Louboutin af te beelden – ondertussen al een nieuwe versie van de campagne-affiche klaar. Van dermeersch ligt nu op de grond op de nieuwe foto. “Dat is nog altijd duidelijk een kopie van mijn werk. Ze veranderen het alleen een klein beetje in de hoop een klacht te vermijden”, zegt Lake die woensdag terugkeert naar Vancouver in Canada.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!