Aref met vrienden in 2012 Antwerpen (foto: PLN).
Nieuws, Samenleving, België, Afghanistan, Asiel en migratie -

‘Teruggestuurde’ Afghaanse asielzoeker vermoord door Taliban

Het advocatencollectief Progress Lawyers Network kreeg maandag het trieste nieuws dat een van hun cliënten overleden is. De diverse asielaanvragen van de 20-jarige Afghaan Aref werden telkens geweigerd. Hij werd vervolgens naar Afghanistan uitgewezen. Zijn advocaten vernamen zopas dat hij er gedood is door de Taliban.

maandag 14 oktober 2013 17:50
Spread the love

“Aref was een Afghaanse vluchteling van 20 jaar afkomstig uit de provincie Nangarhar. In maart 2012 vroeg hij asiel aan in België. Maar zijn herhaalde verzoeken tot asiel werden telkens afgewezen. De laatste aanvraag dateert van de zomer van 2012”, vertelt Ivo Flachet, advocaat bij het Progress Lawyers Network (PLN).

“Aref was ten einde raad. Na vier negatieve beslissingen en een hongerstaking, keerde hij eind vorig jaar vrijwillig terug met een internationale organisatie. Het nieuws van zijn dood bereikte ons via zijn vriend Ajmal Arabzadah”, zegt Flachet.

Het Progress Lawyers Network pleit voor een moratorium op uitwijzingen naar Afghanistan. “De dood van Aref bewijst dat België moet stoppen met het terugsturen van mensen naar Afghanistan.”, aldus Flachet.

Arabzadah, de vriend van Aref zal samen met een advocaat van het Progress Lawyers Network aanwezig zijn op een persconferentie op dinsdagmorgen 15 oktober, in de door Afghaanse families bezette lokalen aan de Troonstraat 127 in Elsene. 

Daar zal meer informatie worden vrijgegeven over Aref, zijn vlucht en de omstandigheden die tot zijn dood in Afghanistan hebben geleid.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!