Hulde aan vijf helden die de Nobelprijs voor de Vrede nooit zullen krijgen
Nieuws, Wereld, Nobelprijs vrede -

Hulde aan vijf helden die de Nobelprijs voor de Vrede nooit zullen krijgen

Hieronder vindt u vijf kandidaten die wellicht nooit de Nobelprijs voor de Vrede zullen winnen omdat ze subversief zijn en te kritisch voor de gevestigde machten. Maar het zijn wel stuk voor stuk mensen die er voor zorgen dat deze wereld wat menselijker wordt en die daar – de meesten onder hen toch – een zeer zware prijs voor betalen. Een kleine hulde aan grote helden.

vrijdag 11 oktober 2013 14:11
Spread the love

Malalai Joya en Malala Yousafzai

De 16-jarige Pakistaanse mensenrechtenstrijder Malala Yousafzai werd wereldberoemd toen ze vorig jaar een aanslag van de Taliban overleefde. Zelf noemt Malala Yousafzai Malalai Joya als haar grote voorbeeld. Haar naamgenote overleefde ondertussen al vijf aanslagen. Toen de Taliban nog de plak zwaaiden in Afghanistan organiseerde de dan nog piepjonge Malalai Joya ondergrondse lessen voor vrouwelijke dorpelingen. Nu wordt Malalai Joya af en toe visa geweigerd door de VS en Europa. Politici lopen ook in een boog om haar heen. Dat komt doordat Malalai Joya even hard is voor de Taliban als voor de Westerse bezetters van Afghanistan. “Nu staan wij tegenover drie vijanden: de bezettingstroepen, hun handlangers in de regering en de Taliban. Daarom moeten die troepen van de VS en de Navo zo snel mogelijk weg uit Afghanistan. Dan blijven er nog twee vijanden over. Dat is al iets makkelijker. En als de VS niet langer honderden miljoenen dollar doorsluizen naar de warlords, dan stort hun rijk als een kaartenhuis in elkaar”, vertelde ze in 2010 aan DeWereldMorgen.be.

Pete Seeger

Als alles goed gaat, wordt Pete Seeger in de lente van volgend jaar 95 jaar. Sinds hij een jaar of 18 is, ging er geen seizoen voorbij of Seeger stond ergens op een barricade. Met Woody Guthrie trok hij langs de plantages in California om de seizoensarbeiders aan te moedigen lid te worden van een vakbond. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij één van de voornaamste slachtoffers van de jacht op communisten. Jaren mocht hij niet op tv of radio. Hij populariseerde ‘We shall overcome’, het anthem van de burgerrechtenbeweging. Zijn hele leven stond in het teken van anti-militarisme. Hij schreef met ‘Where have all the flowers gone’ één van de bekendste anti-oorlogsliedjes. Toen hij in 1967 eindelijk weer op tv mocht, hield hij er aan om ‘Waist Deep in the Big Muddy’ te zingen, een regelrechte aanval op de oorlog in Vietnam. De opname werd geknipt uit de uitzending. In 1966 voerde hij actie tegen de vervuiling van de Hudson-rivier en richtte één van de eerste milieu-organisaties op. In 2009 stond hij op het podium tijdens de inauguratie van Obama. Ze hadden hem gevraagd om ‘This land is your land’ van Guthrie te zingen en hij wou dat enkel doen als hij de oorspronkelijke anti-kapitalistische versie mocht brengen. In 2011 zong hij ‘We shall overcome’ op het plein nabij Wall Street dat bezet werd door de activisten van Occupy Wall Street.

Glenn Greenwald en Edward Snowden

Het is misschien nog wat te vroeg om de impact in te schatten van de onthullingen van Snowden en de nieuwe journalistieke ethiek van Greenwald. Dankzij Snowden werd bevestigd wat velen al lang vermoedden. Elk gesprek per telefoon en elke beweging op het internet wordt in de gaten gehouden en potentieel afgeluisterd of gelezen door de veiligheidsdiensten van de VS en bondgenoot Groot-Brittannië. Dat gebeurt niet in de eerste plaats om terroristen op te sporen maar wel om gewone burgers in de gaten te houden en elke stap te kennen van economische en politieke concurrenten. De onthullingen betekenen een flinke kras op het imago van de VS. De positie van de vroegere grootmacht was nooit eerder zo wankel. Greenwald toont hoe de nieuwe journalistiek er kan uitzien in het post-papieren tijdperk: geëngageerd, compromisloos en niet aanschurkend tegen de bestaande machten. Beiden zetten veel op het spel om de waarheid over de afluisterpraktijken aan het licht te brengen. Snowden riskeert nog altijd voor de rest van zijn leven weg te rotten in een bunker van het Amerikaanse repressie-apparaat.

Chelsea Manning en Wikileaks

Manning weet al hoe die bunkers er uit zien. Na haar arrestatie in mei 2010 wachtten haar elf maanden eenzame opsluiting. Een VN-rapporteur noemde dat inhumaan en wreed. Deze zomer werd ze veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. Dankzij Manning kon Wikileaks in het voorjaar van 2010 een video publiceren waarop te zien is hoe Amerikaanse soldaten met een helikopter elf onschuldige Iraakse burgers afslachten waaronder twee medewerkers van persbureau Reuters. Daniel Ellsberg, die andere beroemde Amerikaanse klokkenluider die de perceptie rond de oorlog in Vietnam definitief veranderde met de Pentagon Papers, noemt Manning een heldin. Wikileaks veranderde dan weer het debat rond klokkenluiden, censuur en dissidentie. Sinds Wikileaks is het nog moeilijk vol te houden dat die dingen het privilege zijn van de vijanden van het Westen.

De IAO en Jeanne Devos

Zuster Jeanne Devos zet zich in voor de armsten in de sloppenwijken van Mumbai in India. Tot daar de gelijkenis met Moeder Teresa die in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. In tegenstelling tot Moeder Teresa probeert Devos het systeem te veranderen. Devos richtte de National Domestic Workers Movement op, een beweging die het uitgebuite huispersoneel organiseert en ondertussen al 2 miljoen leden telt. Onder andere dankzij die beweging en hard lobbywerk van vakbonden in de hele wereld kwam er binnen de Internationale Arbeidsorganisatie een internationale conventie rond huisarbeid. Dankzij die Conventie kunnen vakbonden en bewegingen als die van Devos in de hele wereld makkelijker de rechten afdwingen van huispersoneel. De strijd voor de rechten van de meest uitgebuite werknemers in landen als Bangladesh zal op dezelfde manier verlopen. Zij zullen zich moeten organiseren in sterke organisaties die hun eisen op de agenda van de wereldgemeenschap kunnen zetten. De prijs voor de IAO is meteen ook een aanmoediging voor een organisatie die in de komende decennia een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen de neoliberale invulling van de globalisering.  

take down
the paywall
steun ons nu!