400 miljoen kinderen in extreme armoede
Nieuws, Wereld -

400 miljoen kinderen in extreme armoede

WASHINGTON — Wereldwijd leven 400 miljoen kinderen jonger dan dertien jaar in extreme armoede. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Wereldbank.

vrijdag 11 oktober 2013 14:52
Spread the love

Kinderen maken een derde uit van de 1,2 miljard mensen die nog altijd moeten rondkomen met minder dan 1,25 dollar (0,92 euro) per dag. In de 25 armste landen ter wereld, de meeste in Afrika en Zuid-Azië, maken kinderen zelfs de helft uit.

“Kinderen zouden niet wreed veroordeeld mogen worden tot een leven zonder hoop, zonder onderwijs, en zonder toegang tot een kwaliteitsvolle gezondheidszorg. We moeten beter kunnen doen voor hen”, zei Jim Yong Kim, de voorzitter van de Wereldbank bij de voorstelling van het rapport.

Uit de cijfers blijkt dat er tussen 1981 en 2010 grote vorderingen gemaakt zijn in de strijd tegen armoede, maar dat die vooruitgang vooral in middeninkomenslanden is geboekt. In de armste landen bleek de strijd veel moeilijker, en groeide het aantal mensen in extreme armoede zelfs met 103 miljoen in dezelfde periode.

Kinderverdrag

“Op drie na hebben alle landen in de wereld het Verdrag inzake de Rechten van het Kind geratificeerd, dat kinderen onder meer toegang tot sociale dienstverlening garandeert”, zegt ook Jeffrey O’Mally van Unicef. “De schaal waarop kinderen in extreme armoede leven, toont hoe ver we nog verwijderd zijn van het vervullen van die rechten.”

Bovendien, zegt O’Mally, vormt de armoede een vicieuze cirkel. “Verder dan de noden en rechten van die kinderen, gaat het ook om hun families, gemeenschappen en landen die hun ontwikkelingspotentieel niet bereiken als de kinderen het zonder adequaat voedsel, water en gezondheidszorg moeten stellen. Die zijn allemaal essentieel voor de intellectuele en fysieke ontwikkeling tot productieve volwassenen.”

IMF

Vrijwel tegelijk met de publicatie van het rapport kondigde Christine Lagarde, hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), aan dat winsten uit goudverkoop getransfereerd kunnen worden naar de Poverty Reduction and Growth Trust (PRGT), een fonds om interestvrije leningen aan lage-inkomenslanden te bieden.

Dankzij de nieuwe regeling kan het fonds jaarlijks zo’n 1,92 miljard dollar (1,41 miljard euro) lenen. Ontwikkelingsorganisaties, waaronder Oxfam, noemen het “fantastisch nieuws, met name in deze moeilijke financiële tijden.”

take down
the paywall
steun ons nu!