Nieuws, Europa, Cultuur, Recensie, Stampmedia, Gent, Filmfestival, Filmrecensie, Film Fest Gent, 'The Selfish Giant', Clio Barnard, Oscar Wilde, Bradford -

‘The Selfish Giant’ kruipt onder je vel

GENT – In de tweede langspeelfilm van Clio Barnard blazen onervaren kind-acteurs een fabel van Oscar Wilde nieuw leven in. Dat doen ze met verve. De regisseur en de cast lieten een diepe indruk na op de filmfestivals van Cannes en Dinard.

donderdag 10 oktober 2013 17:05
Spread the love

In 1888 schreef Oscar Wilde The Selfish Giant, een kortverhaal over een vrekkige reus die kinderen buitensluit. Regisseur Clio Barnard vertaalt de thema’s naar een actuele, postindustriële setting en levert met haar versie van The Selfish Giant een rauwe cinematografische parel af. Een film over armoede, hebzucht, twee jongens en hun vriendschap.

Onervaren acteurs

Het verhaal speelt zich af in een mistroostige achterstandswijk in het Engelse Bradford. Kind-acteurs Conner Chapman en Shaun Thomas vertolken de outsiders Arbor en Swifty, een hyperactieve herrieschopper en een gepeste goeierd die het voor elkaar opnemen tegen de rest van de wereld. De onervaren acteurs werden door Barnard van lokale schoolbanken geplukt en zetten beiden een indrukwekkende acteerprestatie neer.

Arbor en Swifty kampen in de film met meer dan één ‘selfish giant’. Arbors oudere broer pikt de Rilatine van Arbor, waardoor hij van school wordt gestuurd vanwege zijn brutale gedrag. Swifty’s tirannieke vader krijgt de eindjes niet aan elkaar geknoopt en werkt zijn frustratie uit op het kroostrijke gezin.

Onthutst

En dan is er nog de malafide uitzuiger Kitten, schroothandelaar, paardengokker en het slechtst mogelijke rolmodel voor de jongens. Het duo vecht tegen de verveling en de schulden van hun ouders door bij te klussen voor Kitten. Wanneer Arbor in de ban raakt van Kittens roekeloze hebzucht neemt de film een tragische wending die de kijker onthutst achterlaat.

You’re too soft

Clio Barnards sociaal-realistisch drama vertedert, verplettert en kruipt onder je vel. Wanneer ik aan het eind van de film de krop in mijn keel niet weggeslikt krijg, echoot Arbors advies aan Swifty door mijn hoofd: “You’re too soft, you need to harden up”.

The Selfish Giant is een aandoenlijk portret van twee jongetjes die zichzelf nog niet horen te vermannen in een milieu dat hen geen andere keus laat.

The Selfish Giant speelt op 10, 13 en 16 oktober 2013 op het Film Fest Gent.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!