Bogdan Vanden Berghe, directeur van de koepel van Noord-Zuidorganisaties 11.11.11, spreekt de aanwezigen toe.
Nieuws, Politiek, België, Ontwikkelingssamenwerking, 11.11.11, Bogdan Vanden Berghe, Broederlijk Delen, Besparingsmaatregelen, Olivier Chastel, CNCD, Begroting, Middenveldorganisaties, Hulpprogramma's -

Ontwikkelingssector rouwt om gesneuvelde hulpprojecten

Voor het derde jaar op een rij snijdt de Belgische regering in ontwikkelingssamenwerking. Inmiddels staat de bezuinigingsteller op 762 miljoen euro. Vierhonderd vertegenwoordigers van hulporganisaties plaatsten op 10 oktober bloemen en foto’s voor het kabinet van begrotingsminister Olivier Chastel (MR) en stonden stil bij de 'gesneuvelde' hulpprojecten en de gevolgen van de bezuinigingen voor de allerarmsten.

donderdag 10 oktober 2013 16:50
Spread the love

België dingt mee naar kampioenstitel snijden in ontwikkelingshulp

Tussen 2011 en 2012 nam het Belgische hulpbudget af met maar liefst 11 procent. Hiermee had België de dubieuze eer om tot de Europese koplopers te behoren wat betreft snijden in ontwikkelingshulp: België was nota bene slechts een plekje verwijderd van het noodlijdende Griekenland, dat zijn hulpbudget in 2012 met 17 procent verminderde.    

Bij de begrotingsbespreking voor 2014 werd beslist dat er nog 135 miljoen euro bezuinigd moet worden op ontwikkelingshulp. Terwijl in het regeerakkoord van 2011 nog stond dat het budget voor ontwikkelingssamenwerking bevroren zou worden, werden de afgelopen jaren in werkelijkheid gekenmerkt door een opeenstapeling van bezuinigingsrondes.

“We lijken wel een evergreen”, stelt Bogdan Vanden Berghe, directeur van de Noord-Zuid koepelorganisatie 11.11.11.

“We lijken wel een evergreen”

Verschillende hulpprogramma’s liggen onder vuur

In september waarschuwde het CNCD-11.11.11 (de Franstalige koepel van NGO’s voor ontwikkelingssamenwerking) nog dat het niet lang meer zal duren voor de bezuinigingen ook invloed zullen hebben op de programma’s van hulporganisaties. Ook de coalitie van meer dan negentig middenveldorganisaties die op 10 oktober richting het kabinet van Chastel trok, stelt dat er nu al projecten geschrapt dreigen te worden.

Enkele voorbeelden van projecten die volgens 11.11.11 onder vuur liggen: een programma tegen ondervoeding in Bolivia, steun voor technisch en beroepsonderwijs in de Democratische Republiek Congo, drinkwatervoorziening in Senegal en verbetering van het ondernemersklimaat in Vietnam. Ook dreigen humanitaire hulpprojecten in landen als Syrië, Mali en Congo niet langer door te gaan.

Programma’s dreigen minder effectief te worden

11.11.11 waarschuwt bovendien dat ontwikkelingshulp door de bezuinigingen minder effectief dreigt te worden, omdat de positieve resultaten van hulpprogramma’s doorgaans pas na een langere termijn zichtbaar worden. “Door de constante budgetveranderingen wordt het moeilijker plannen en daardoor minder doeltreffend”, aldus Vanden Berghe.

Ook dreigt ontwikkelingssamenwerking volgens Vanden Berghe de dupe te worden van het verzoek van de begrotingsminister aan de ministeries om alle ‘vermijdbare’ uitgaven te schrappen tot eind 2013. “Het budget van ontwikkelingssamenwerking heeft nu eenmaal geen effect voor doelstellingen in eigen land.”

Nieuwe miljoenenbezuiniging dreigt

Volgens Jef Demolder, programmacoördinator bij Broederlijk Delen, gaat in de sector het bericht rond dat de circulaire van Chastel tot nog een miljoenenbezuiniging zal leiden. “Ontwikkelingssamenwerking heeft niet meer dezelfde status bij politici als vroeger”, stelt Demolder.

De crisis is hier volgens Demolder niet de voornaamste oorzaak van. “Er zijn immers landen die hun ontwikkelingsbudget in crisistijd niet verlaagd hebben. De bezuinigingen komen eerder voort uit de neoliberale ideologie die tegenwoordig dominant is in de Belgische politiek.”

De coalitie van middenveldorganisaties roept de federale regering op geen bijkomende besparingen te doen op het budget voor ontwikkelingssamenwerking en per 2014 weer een budget vast te stellen dat in lijn is met het regeerakkoord uit 2011.

Hoewel Demolder een duidelijke trend ziet in de bezuinigingen op ontwikkelingshulp, is hij hoopvol dankzij het grote aantal organisaties dat op 10 oktober de handen ineensloeg. “Niet alleen de NGO’s, maar ook de vakbonden en academici waren present. Een brede coalitie als deze kan in de toekomst nog veel meer mensen mobiliseren.”

take down
the paywall
steun ons nu!