André Gantman
Nieuws, Samenleving, België, CGKR, Centrum Voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) -

Nadat Gantman het wou afschaffen, keurt N-VA uitbreiding Centrum Gelijke Kansen goed

André Gantman, N-VA-fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad had maandag nog eens een ideetje. “Schaf het Centrum voor Gelijke Kansen af”, toeterde hij in de Gazet van Antwerpen. Die oproep kwam er enkele dagen voor N-VA braaf instemt met de 'interfederalisering' van het Centrum. Het CGKR wordt nu ook bevoegd voor discriminaties rond Vlaamse bevoegdheden als het onderwijs en De Lijn.

donderdag 10 oktober 2013 16:26
Spread the love

Het standpunt van Gantman is oldschool negationisme van het fenomeen racisme. Als er racisme is ligt dat aan de slachtoffers zelf die onze taal niet kennen of onze waarden niet delen. “Het CGKR bevestigt door zijn houding de traditionele machtsstructuren binnen de islam en belet zo de integratie”, aldus Gantman in de Gazet van Antwerpen.

Burgemeester Bart De Wever viel zijn fractieleider niet af, wees er op dat een afschaffing nu niet aan de orde is, maar maakte wel een opening voor een hervorming. “In zijn huidige invulling is het Centrum meer een rem op de integratie en het is geen succesvolle buffer tegen racisme. De N-VA is dan ook voorstander om het Centrum te hervormen tot een instrument dat werkt op basis van andere principes en waar we als maatschappij iets aan hebben.”

Die uitspraak is vreemd want net deze week wordt een hervorming van het CGKR definitief goedgekeurd door het federaal parlement. Het huidige CGKR wordt een interfederaal centrum. Er was namelijk een probleem. Europa verplicht elke lidstaat om zo’n antidiscriminatiecentrum te hebben. Op federaal niveau was ons land wel in orde, maar in de regio’s was dat niet het geval. Het Centrum voor Gelijke Kansen mocht zich bijvoorbeeld niet moeien met een klacht over het onderwijs of over een discriminerende praktijk bij De Lijn.

Nu waren er twee mogelijkheden: een Vlaams centrum creëren of een stukje bevoegdheid afstaan aan het federale niveau. N-VA was aanvankelijk wel te vinden voor het eerste maar legde zich snel neer bij de tweede optie. SP.A wou immers niet weten van een Vlaams centrum.

Zowel in het Vlaams parlement als in de senaat en de Kamercommissie stemde de Vlaams-nationalistische partij niet tegen de interfederalisering. Donderdag stemt ook de Kamer.

Het nieuwe interfederaal centrum zal alle huidige personeelsleden overnemen en mag ook gaan aanwerven.

In 2015 krijgt het nieuwe centrum 7,84 miljoen euro van de overheid. 6,2 miljoen euro moet worden betaald door de federale staat en nog eens 1,64 miljoen door de deelstaten. Vlaanderen moet van die laatste som ongeveer de helft ophoesten.

Er komt daarnaast ook een nieuw federaal centrum dat een aantal bevoegdheden overneemt van het CGKR: de mensenhandel, de rechten van vreemdelingen en de studie van de migratie.

De uithaal van Gantman was er dus eentje voor de galerij. In de mediawereld van de N-VA kan het: iets met grote stelligheid beweren, daar een debatje rond losweken en dan drie dagen later ver van de camera’s net het omgekeerde doen.

Het interfederaal samenwerkingsakkoord is drie jaar geldig. Als N-VA dan toch nog een Vlaams centrum wil oprichten, zullen ze tot 2017 moeten wachten. Afschaffen ligt moeilijk. Dan zal België eerst uit de Europese Unie moeten stappen. Dat staat voorlopig niet in het partijprogramma.

take down
the paywall
steun ons nu!