Klimaatverandering bedreigt 80 procent van ecosystemen op aarde
Nieuws, Wereld -

Klimaatverandering bedreigt 80 procent van ecosystemen op aarde

BRUSSEL — 80 procent van het ijsvrije aardoppervlak krijgt mogelijk te maken met diepgaande veranderingen in het ecosysteem tegen 2100 als de klimaatverandering niet gestopt kan worden. Een half miljard mensen krijgt te maken met watertekort, blijkt uit onderzoek van het Potsdam Institute for Climate Impact Research.

donderdag 10 oktober 2013 11:45
Spread the love

Met name de graslanden van Oost-India, het Tibetaanse plateau, de bossen in Noord-Canada en de savannes in Ethiopië en Somalië en het Amazonewoud lopen gevaar. Veel van die ecosystemen hebben een rijke en unieke biodiversiteit. Maar als de temperatuur tot 5 graden stijgt, het voorspelde scenario als er niets tegen de klimaatverandering wordt ondernomen, lopen vrijwel alle ecosystemen ter wereld het risico op diepgaande veranderingen.

Watertekorten

Voor de mens houden de grondige veranderingen vooral een groter risico op watertekort in. Als de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius gehouden kan worden met een internationaal klimaatverdrag, zal een half miljard mensen te maken krijgen met waterschaarste.

“Als de bevolkingsgroei aanhoudt en de klimaatverandering niet wordt beperkt, zullen tegen het eind van de eeuw ruim een miljard mensen met watertekort kampen”, zegt hoofdauteur Dieter Gerten. “Die komen bij de meer dan een miljard mensen die nu al in waterschaarse regio’s leven.”

Andere wereld

De stijgende temperatuur zal ook een ingrijpende invloed hebben op het bladerdak overal ter wereld. Een bijkomende stijging van de temperatuur van 3 naar 4 graden zou de oppervlakte getroffen land doen verdubbelen, zegt onderzoekster Lila Warszawski.

De gecombineerde veranderingen aan zowel de beschikbare hoeveelheid water als aan de ecosystemen houden enorme risico’s in, waarschuwen de onderzoekers. “Onze bevindingen ondersteunen de inschatting dat we onze natuurlijke systemen fundamenteel aan het destabiliseren zijn”, zegt medeauteur Wolfgang Lucht. “We verlaten de wereld zoals we die kennen.”

take down
the paywall
steun ons nu!