KBC-kantoor (foto: Daphne van den Blink).
Opinie, Nieuws, Economie, België, Vrede vzw, Kernwapens, Banken, KBC, Investeringen in wapens, Wapenindustrie, FairFin, Don't bank on the bomb, Time to Go! -

KBC Bank investeert in kernwapens

KBC Bank investeert naar schatting 72,5 miljoen dollar in een lening aan Serco, een Brits bedrijf dat kernwapens produceert. Dit blijkt uit het rapport 'Don't bank on the bomb' dat donderdag werd gepubliceerd door IKV Pax Christi in Nederland. Daarin wordt beschreven hoe financiële instellingen wereldwijd 314 miljard dollar investeren in de kernwapenindustrie.

donderdag 10 oktober 2013 15:50
Spread the love

Serco kreeg in maart 2012 een lening van in totaal 1,16 miljard dollar bij een consortium van 16 banken, waaronder KBC Bank. Serco bezit een derde van de aandelen van de joint-venture AWE-ML die het British Atomic Weapons Establishment (BAWE) uitbaat.

De andere aandeelhouders zijn Jacobs Engineering en Lockheed Martin, beide kernwapenproducenten. BAWE is verantwoordelijk voor de productie en het onderhoud van Trident, het Britse kernwapensysteem. De Trident is een intercontinentale ballistische raket uitgerust met kernkoppen en gestationeerd op atoomduikboten.

Het Trident-programma is het onderwerp van een grote controverse in Groot-Brittannië. Reeds jaren zijn er geweldloze acties aan de kernwapensites in Aldermaston en Burghfield. Het huidige systeem zou operationeel blijven tot 2028. Al jaren woedt een verhitte discussie over de modernisering van het systeem.

Volgens het huidige plan wordt het systeem vervangen opdat Groot-Brittannië tot minstens 2060 over kernwapens kan beschikken. Het Trident-kernwapensysteem vervangen en operationeel houden, zou de komende tientallen jaren meer dan een miljard euro kosten. In 2016 wordt de uiteindelijke beslissing genomen.

KBC is niet de enige financiële instelling die investeert in kernwapens. In het rapport ‘Don’t bank on the bomb‘ wordt beschreven hoe wereldwijd 314 miljard dollar beschikbaar gesteld wordt aan de kernwapenindustrie door 298 financiële instellingen.

In Europa zijn de grootste betrokken financiële instellingen de Royal Bank of Scotland (GB), en de in België actieve bankgroepen BNP Paribas Fortis en Deutsche Bank.

De negen kernwapenstaten (VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea) spenderen samen jaarlijks meer dan 100 miljard dollar aan hun kernwapenprogramma’s. Dat geld gaat naar de ontwikkeling van nieuwe kernkoppen, de modernisering van het bestaande kernwapenarsenaal en de ontwikkeling van nieuwe ballistische raketten, duikboten en bommenwerpers die de kernwapens moeten afleveren.

Die miljardeninvesteringen komen dus niet alleen van de belastingbetaler in de respectievelijke kernwapenstaten, maar worden ook ter beschikking gesteld door de privésector door middel van leningen, aandelen en obligaties in bezit of beheer.

“Die miljardeninvesteringen komen dus niet alleen van de belastingbetaler in de respectievelijke kernwapenstaten, maar worden ook ter beschikking gesteld door de privésector door middel van leningen, aandelen en obligaties in bezit of beheer”

Met het rapport willen de auteurs duidelijkheid scheppen voor de burgers over de manier waarop hun geld geïnvesteerd wordt. Zeker in tijden waarin iedereen de mond vol heeft van het streven naar een kernwapenvrije wereld.

Volgens een onderzoek van het Vlaams Vredesinstutuut is meer dan 70 procent van de Vlamingen van mening dat de kernwapens mogen verdwijnen uit Kleine Brogel. Het lijkt ons sterk dat deze mensen dan wel hun geld willen investeren in de productie van kernwapens.

Ook België moet duidelijkheid scheppen. In de huidige regeringsverklaring staat dat België zich zal inzetten voor nucleaire ontwapening en “zal ijveren voor een verbod op wapensystemen met een willekeurig bereik en/of die disproportioneel veel burgerslachtoffers maken”.

Maar tezelfdertijd laat de Belgische wetgeving toe dat Belgische banken investeren in kernwapens en dat de Amerikaanse kernwapens in België gemoderniseerd zullen worden.

De initiatiefnemers van Time to Go! en FairFin eisen dat de Belgische regering de daad bij het woord voegt en de investering in kernwapens bij wet verbiedt. Als zo’n verbod mogelijk is voor antipersoonsmijnen en clustermunitie waarom kan dit dan niet voor kernwapens, de meest destructieve wapens die er bestaan?

Op 20 oktober organiseren de Belgische vredesbewegingen in het Jubelpark in Brussel een grote manifestatie onder de naam ‘Time to Go!‘. Daarmee willen ze de Belgische regering een duidelijk signaal geven: de kernwapens moeten weg uit België.

Pieter Teirlinck en Kristien Vermeersch

Pieter Teirlinck is medewerker bij Vrede vzw en organiseert mee de campagne ‘Time to Go!’ en Kristien Vermeersch is algemeen coördinator van FairFin.

take down
the paywall
steun ons nu!