De Partners van Klimaattop COP19: onder meer BMW, Opel en General Motors. (Bron: www.cop19.gov.pl)
Nieuws, Europa, Economie, Milieu, Klimaattop, Polen, Klimaatonderhandelingen, Bedrijfsleven, Warschau, Sponsoring, Fossiele brandstoffen, Lobbyisten, Industriële lobby, COP19 -

De dubieuze partners van de VN-Klimaattop in Warschau

Op 4 oktober eindigden achter de gesloten deuren van het Hyatt Hotel de voorbereidende gesprekken voor de VN-Klimaattop in Warschau in november (COP19). Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven waren welkom, NGO's niet. Wat stond er op de agenda? Ook dat was niet openbaar.

woensdag 9 oktober 2013 11:05
Spread the love

Van 11 tot en met 22 november vinden de internationale klimaatonderhandelingen plaats in de Poolse hoofdstad Warschau. Het is de negentiende keer dat landen samenkomen in een ‘Conferentie van de Partijen’ (COP), georganiseerd door de Verenigde Naties.

Marcin Korolec, de Poolse minister van Milieu, kondigde in een persconferentie op 15 september aan dat vertegenwoordigers van het bedrijfsleven voor het eerst in 19 jaar onderdeel zullen uitmaken van de onderhandelingen. Toen vertegenwoordigers van NGO’s poogden deel te nemen aan de voorbereidende gesprekken op 4 oktober, werd hen de toegang geweigerd. Lobbyisten van het bedrijfsleven waren wel welkom bij de onderhandelingen, waarvan de agenda en uitkomsten niet openbaar gemaakt zijn.

Steenkooltop

Polen zit de klimaatonderhandelingen in november voor, net als een ander evenement in Warschau: de Internationale Steenkooltop (International Coal and Climate Summit). Deze top zal tegelijkertijd plaatsvinden bij het Poolse ministerie van Economie.

Dat het bedrijfsleven, en dan vooral de olie- en gasindustrie, goed vertegenwoordigd zal zijn tijdens COP19, werd al duidelijk toen Polen de 12 partners van de top presenteerde. Korolec motiveerde de sponsoring als volgt: “Vertegenwoordigers van het wereldwijde bedrijfsleven en de industrie moeten actief worden betrokken bij de klimaatonderhandelingen.”

Op de website van COP19 staat het volgende te lezen: De bedrijven die besloten om te helpen bij het organiseren van COP19 bieden aanzienlijke steun. De producten en diensten die zij aanbieden zijn groen. 

‘Groene’ partners

Om welke ‘groene’ partners gaat het hier? Onder meer vliegmaatschappij Emirates, autofabrikanten BMW en Opel, het grootste staal- en mijnbedrijf ter wereld ArcelorMittal en Lotos, een Pools oliebedrijf dat zich bezighoudt met schaliegaswinning. Een andere genereuze milieuvriend die de top sponsort, is General Motors Poland. 

Polen is een van de grootste vervuilers van Europa en is in zijn energievoorziening voor 90 procent van steenkool afhankelijk. Dat maakte de keuze voor Polen als gastland van de klimaatonderhandelingen al weinig hoopgevend.

De toevoeging van dubieuze vrienden uit het fossiele energiecircuit sterkt het vermoeden dat de rook die aan het einde van de onderhandelingen zal opstijgen eerder grijs dan wit gaat zijn.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!