Nieuws, België -

Zwartboek Interim met greep uit duizend schrijnende getuigenissen

Is dit nu de moderne arbeidsmarkt? Dat vragen ze zich af bij de jongerenbeweging KAJ nadat ze meer dan duizend getuigenissen verzamelden over de penibele situatie van jongeren op zoek naar een vaste job. “De teneur van het debat over jeugdwerkloosheid moet veranderen. Toen we vier jaar begonnen met dit onderwerp werden we weggelachen. Ik hoop dat we nu een serieus debat kunnen voeren”, zegt KAJ-voorzitter Bart Holvoet.

dinsdag 8 oktober 2013 20:36
Spread the love

In Vlaanderen zijn er 236.675 werkzoekenden. Daar tegenover staan 75.000 vacatures waarvan 45.000 voor uitzendwerk of tijdelijke contracten. Het aantal interimjobs steeg van 300.000 in 2000 naar 550.000 in 2011.

Dat zijn de naakte cijfers van de arbeidsmarkt waarop elk jaar tienduizenden jongeren op zoek moeten naar hun eerste werkervaring. KAJ sprak de afgelopen vier jaar met meer dan 1000 van die jongeren die niet dadelijk de baan van hun leven vinden. Die verhalen werden nu gebundeld in een Zwartboek Interim.

De getuigenissen zijn schrijnend. Tientallen verhalen van jongeren die na een telefoontje van een uitzendkantoor op hun fiets springen om bij het bedrijf te horen dat ze vandaag toch niet nodig zijn of dat hun plaats al werd ingenomen.

ASAP belde me om te zeggen dat ze een job voor me hadden. Ik kon beginnen in het werkhuis van Hengelhoef. Toen ik me ging aanmelden, was er geen job. Ze hadden zelfs nog nooit van die job gehoord”, zegt A., 21 jaar uit Genk

Sommige uitzendkantoren weigeren zelfs jongeren in te schrijven. “Toen ik bij Adecco binnenkwam, had ik mijn naam nog maar gezegd of ik kreeg als antwoord: we hebben enkel werk voor hogere profielen”, zegt T., 22 jaar uit Genk.

Vaak krijgen jongeren een telefoontje dat ze alles moeten laten vallen om binnen het uur ergens te beginnen. Als ze geen eigen auto hebben, moeten die jongeren heksentoeren uithalen om op tijd op een verafgelegen industrieterrein te geraken.

Daoust belde om 13u met de vraag of ik binnen de tien minuten een dagcontract kon tekenen om dan om half twee te beginnen schoonmaken in het Zeepreventorium. Ik vroeg of ik eerst mijn moeder mocht bellen zodat zij op mijn kindje zou kunnen letten. De medewerkster van Daoust zei dat ze geen tijd had voor babykwesties en hing op”, zegt M., 24 jaar uit Oostende.

En zo gaat het maar verder. Over de zogenaamde Optie vast die een aaneenschakeling van tijdelijke contract blijkt te zijn. “Het ergste wat we ooit hoorden was een vrouw die 9 jaar lang via dagcontracten bij Daikin werkte en toen ontslagen werd omdat het crisis was”, zegt Bart Holvoet.

De gevolgen van die onzekerheid zijn groot. Een huis kopen en zelfs een huis huren is in die omstandigheden bijna onmogelijk.

Op de voorstelling van het Zwartboek Interim waren de werkgevers niet uitgenodigd. Bart Holvoet: “De afgelopen jaren hebben we vaak geprobeerd het gesprek aan te gaan. Federgon, de federatie van uitzendbedrijven, schuift alle schuld af op hun eigen beginnende werknemers. Jan Denys van Randstad veegt alles onder de mat.”

Bij politici hoopt KAJ wel nog gehoor te vinden. Die bleken op de persvoorstelling wel onder de indruk van de getuigenissen. “Ik krijg er koude rillingen van. Politici moeten mensen meer zekerheid bieden”, zegt Groen-voorzitter Wouter Van Besien.

Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) vindt werkgevers die werknemers niet respecteren dom. “Want werknemers die niet gerespecteerd worden, gaan ook niet goed presteren.”

Volgens SP.A-voorzitter Bruno Tobback is er een mentaliteitswijziging nodig. “Ik zie werkgevers in alle programma’s van de VRT en VTM eisen stellen voor nog meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt.”

Peter Mertens van PVDA ziet een verschuiving in de maatschappij. “Vroeger betekende een job zekerheid. Nu krijg je een generatie voor wie een job gelijkstaat aan onzekerheid.”

Marc Leemans, voorzitter van de christelijke vakbond ACV ziet weinig coherentie in het arbeidsmarktbeleid. “Van mensen die een job hebben wordt voortaan verwacht dat ze 180 overuren kunnen doen. Voor mensen die geen job hebben is er degressiviteit van de uitkeringen. Dat zijn totaal tegengestelde signalen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!