130 landen pakken kwikvervuiling aan
Nieuws, Wereld, Kwik -

130 landen pakken kwikvervuiling aan

BRUSSEL — Overheden van over de hele wereld zijn samen in het Japanse Kumamoto om er een globaal verdrag tegen kwikvervuiling te ondertekenen. Kwikvervuiling is bijzonder schadelijk voor de ontwikkeling van kinderen, en de schade is onomkeerbaar.

dinsdag 8 oktober 2013 11:20
Spread the love

“Miljoenen mensen over de hele wereld worden blootgesteld aan de giftige effecten van kwik”, zegt Juliane Kippenberg van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. “Dit verdrag zal zowel het leefmilieu beschermen als het recht van mensen op gezondheid.”

Het verdrag is genoemd naar de Japanse stad Minamata, waar een van de ergste gevallen van kwikvergiftiging plaatsvond in de jaren vijftig, toen een fabriek kwik loosde in een baai. Volgens officiële cijfers stierven 1700 mensen, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk een pak hoger. Tienduizenden slachtoffers werden voor het leven getekend door aandoeningen als hersenschade, geboorteaandoeningen en andere gezondheidsproblemen, onder wie een groot aantal kinderen.

Kwik wordt vooral op grote schaal gebruikt in kleinschalige mijnbouw, een sector die naar schatting 10 tot 15 miljoen mensen tewerkstelt in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De mijnwerkers gebruiken kwik om goud te isoleren en verbranden het vervolgens, waarbij erg giftige gassen ontstaan.

“Onder de nieuwe conventie is actie tegen kwikvervuiling niet langer een vrijwillige zaak”, zegt Kippenberg. “Regeringen die het verdrag tekenen en ratificeren zijn nu wettelijk verplicht om de blootstelling aan kwik in hun mijnbouwsector te verminderen en speciale inspanningen te doen om kinderen en jonge vrouwen te beschermen.”

Over het verdrag werd meer dan drie jaar onderhandeld onder de auspiciën van het VN-milieuprogramma van de Verenigde Naties (Unep). Het verdrag wordt van kracht als minstens vijftig landen het hebben geratificeerd.

Haarstalen

In aanloop naar het verdrag publiceerden organisaties uit negen landen een studie van haarstalen van jonge vrouwen. Een kwart van de onderzochte stalen blijkt een hogere concentratie te vertonen dan de richtlijn van 1 microgram per gram. In vier landen, niet toevallig landen waar veel vis wordt gegeten, blijkt dat percentage nog veel hoger, waaronder Japan (71 procent) en Spanje (64 procent).

Uit de studie bleek verder dat bepaalde groepen in hogere mate blootgesteld worden aan kwikvervuiling, zoals omwonenden van mijnbouwsites waar kwik wordt gebruikt, kustbewoners, inheemse bevolkingsgroepen en vissersgemeenschappen. Ook mensen die veel vis eten lopen een groter gevaar.

take down
the paywall
steun ons nu!