De Belgische Coalitie voor Waardig Werk, een samenwerkingsverband van diverse vakbonden en NGO's (foto: Lesley Arp).
Verslag, Nieuws, Wereld, Economie, 11.11.11, Belgische voetbalbond, KBVB, Wereldsolidariteit, WK voetbal 2022, Qatar, Slechte arbeidsomstandigheden, Belgische Coalitie voor Waardig Werk, Bouwvakkers -

Coalitie voor Waardig Werk eist einde aan slavenarbeid Qatar

BRUSSEL - "Speel niet met de levens van arbeiders!" Zo luidt de oproep van de Belgische Coalitie voor Waardig Werk die zich op 7 oktober voor het Koning Boudewijnstadion verzamelde voor een vriendschappelijke voetbalmatch. Want hoewel Qatar voor het wereldkampioenschap voetbal van 2022 wel al gedacht heeft aan airconditioning voor de spelers, zorgen de hitte en de erbarmelijke arbeidsomstandigheden dagelijks voor dodelijke slachtoffers onder bouwvakkers.

maandag 7 oktober 2013 17:20
Spread the love

“We zijn terug in tijden van slavenarbeid”, stelt Bogdan Vanden Berghe, directeur van de koepel van Noord-Zuidorganisaties 11.11.11 voorafgaande aan de wedstrijd.

Eind september werd bekend dat de veelal Aziatische arbeidsmigranten in Qatar onder levensgevaarlijke omstandigheden werken aan de infrastructuur voor het wereldkampioenschap voetbal van 2022. Deze arbeiders zijn gebonden aan een sponsorsysteem, waardoor zij niet in staat zijn hun baan op te zeggen of Qatar te verlaten zonder toestemming van hun baas.  

De actie van de coalitie is niet alleen gericht tot het betaald voetbal, maar ook tot de Belgische regering. Verschillende Belgische investeerders proberen immers munt te slaan uit het sportevenement in Qatar door bij te dragen aan de bouwprojecten.

“De Belgische overheid zou erop moeten toezien dat er in elk handelscontract rekening wordt gehouden met arbeidsvoorwaarden”, aldus Fabienne Sichien van de NGO Wereldsolidariteit.

De actie is een onderdeel van de internationale campagne ‘Stem opnieuw: geen WK zonder werknemersrechten’. Deze campagne van het Internationaal Vakverbond roept voetbalfederatie FIFA op een WK-locatie te kiezen waar de rechten van werknemers wel worden gerespecteerd.

Na de voetbalwedstrijd trok de coalitie richting het kantoor van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), waar bondsvoorzitter François De Keersmaecker een voetbalshirt met de tekst ‘Don’t play with the workers’ aangeboden kreeg. De Keersmaecker gaf hierop aan zeer begaan te zijn met het lot van de arbeiders en de problematiek aan te zullen kaarten bij de FIFA.

Tevens liet de bondsvoorzitter weten dat hij het voetbalshirt van de Coalitie voor Waardig Werk zal laten ondertekenen door de Rode Duivels. Eerder richtte de coalitie zich in een open brief tot het Belgische voetbalteam, met het verzoek een duidelijke boodschap tot de FIFA te richten: of Qatar respecteert de rechten van werknemers, of de FIFA kent het WK 2022 aan een ander land toe. 

take down
the paywall
steun ons nu!