Politici verzamelen zich Vrijheidsplein in Brussel voor vrijlating 'Arctic 30' (Foto: Selma Franssen)
Nieuws, Europa, Milieu, Greenpeace, Rusland, Brussel, Piraterij, Conventionele olie, Greenpeace International, Olieboringen, Antarctica, Olieboringen op zee -

Greenpeace roept in Brussel op tot vrijlating ‘Arctic 30’

Greenpeace organiseerde op zaterdag 5 oktober een wereldwijde solidariteitsdag voor de bemanning van de Arctic Sunrise. Ook op het Vrijheidsplein in Brussel verzamelden sympathisanten zich om te pleiten voor vrijlating van de 30 opvarenden, die in Rusland actie voerden tegen de Prirazlomnaya, een olieboorplatform van Gazprom dat voor de Russische kust ligt.

zaterdag 5 oktober 2013 15:41
Spread the love

Op 19 september werden in Rusland 28 activisten van Greenpeace International en twee freelance journalisten onder schot gehouden en gearresteerd door de Russische kustwacht. Ze bevonden zich op Greenpeace ijsbreker Arctic Sunrise om te protesteren tegen olie- en gasboringen in het noordpoolgebied.

Twee weken later werd de hele bemanning officieel aangeklaagd voor piraterij. Daarop staat in Rusland een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar. Ondertussen worden de 30 activisten tot 24 november in voorarrest gehouden in een Russische cel. Greenpeace gaat in beroep tegen deze beslissing, die volgens de organisatie absurd is omdat het ging om een geweldloze actie.

Bij het protest in Brussel waren naast een grote groep burgers ook politici aanwezig om hun steun te betuigen, waaronder Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), Isabelle Durant (Ecolo), Kristof Calvo (Groen) en Dirk Van der Maelen (SP.A).

Het Greenpeaceschip voer onder Nederlandse vlag en bevond zich in internationale wateren toen het geënterd werd door de Russische kustwacht, aldus Greenpeace.

Gazprom en Shell boren nog niet naar olie bij Nova Zembla, maar zijn volgens Greenpeace wel van plan dat op korte termijn te gaan doen. Greenpeace campagneleider Faiza Oulahsen, die momenteel in Rusland vastgehouden wordt: ‘Dat is vragen om ongelukken. Niet alleen verkeert het Russische platform Prirazlomnaya in slechte staat, er is in de wijde omtrek geen schip te bekennen dat noodhulp kan verlenen als bijvoorbeeld een olielek ontstaat.’

take down
the paywall
steun ons nu!