Dakisolatie, collectief in te kopen via Samen Sterker (foto: Flickr Creative Commons).
Nieuws, Economie, België, ABVV, Caroline Copers, SP.A, Coöperaties, Deeleconomie, Cooperatie, Samen Sterker, Samenaankopen, Collectief inkopen -

Met coöperatieve onderneming ‘Samen Sterker’ zijn consumenten geen speelbal meer

De nieuwe coöperatieve onderneming Samen Sterker - opgericht in de schoot van de socialistische beweging - brengt groepsaankopen, van gas, elektriciteit en dakisolatie tot groentepakketten en brandhout, naar heel Vlaanderen. Uit onderzoek blijkt dat mensen graag collectief willen aankopen, maar niet goed weten hoe. Samen Sterker wil daar met zoveel mogelijk partners op inspringen, klinkt het.

vrijdag 4 oktober 2013 17:00
Spread the love

‘Samen Sterker’ organiseert al succesvolle groepsaankopen in West- en Oost-Vlaanderen en krijgt nu ook een Antwerpse, Limburgse, Vlaams-Brabantse en Brusselse poot.

Samen Sterker is een initiatief van onder meer sp.a en ABVV, die met het samen aankopen de mogelijkheden van individuele gezinnen en personen willen vergroten. Door met een grote groep binnen het juridische framewerk van Samen Sterker in te kopen, kunnen consumenten kortingen krijgen die ze in hun eentje nooit hadden kunnen bedingen.

Samen aankopen is goedkoper en gemakkelijker

Samen Sterker neemt daarnaast een deel administratie over en doet het uitzoekwerk dat normaal aan een grote aankoop voorafgaat. Bovendien voelen consumenten zich vaak een speelbal in de handen van grote bedrijven. Door met een grote groep aan te kopen nemen ze het heft weer deels in eigen handen.

Vlamingen kunnen dankzij de coöperaties zaken aankopen die normaal buiten hun bereik liggen. Caroline Copers, algemeen secretaris van Vlaams ABVV: “Historisch gezien is de cirkel rond, Samen Sterker is precies de gedachte achter de oprichting van het ABVV. Solidariteit is nog steeds nodig. “

“Mensen die niet bemiddeld zijn hebben vaak de slechtste woningen en hebben woningisolatie het hardst nodig. Ze hebben het koud in de winter, maar middelen om de woning te verbeteren en daarmee ook de hoge energierekening terug te dringen, hebben ze niet. Samen Sterker spring daar op in”, zegt Copers.

Veel interesse voor collectief aankopen

In West-Vlaanderen zijn er via Samen Sterker binnen twee jaar tijd 500 daken geïsoleerd van gezinnen die dat anders niet hadden kunnen betalen. In West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant namen in 2012 meer dan 20.000 gezinnen deel aan het gezamenlijk aankopen van gas en elektriciteit.

Copers: “Armoede blijft voor ons een belangrijk thema. We kunnen met Samen Sterker niet alleen als  belangenvereniging optreden, maar ook als dienstenleverancier. Naast een lage prijs letten we goed op duurzaamheid. Het aanbod van Samen Sterker wordt daarop gescreend. We willen dat Samen Sterker zich als een mooie rode olievlek gaat verspreiden.”

Samen Sterker hoopt dat ngo’s en grassroots organisaties zich als partners aansluiten om het initiatief zo breed mogelijk te kunnen verspreiden.

Collectieve inkoop: van verzekeringen tot kranten

Uit een enquête van Samen Sterker Oost-Vlaanderen blijkt dat consumenten vooral interesse hebben in het coöperatief aankopen van groene stroom en gas en autoverzekeringen, maar ook kranten, groente- en fruitpakketten en tickets voor tentoonstellingen en attractieparken.

Maatschappelijke bijdrage leveren

Samen Sterker wil vooral zaken aankopen die mensen echt nodig hebben en een maatschappelijke bijdrage leveren door dat zo duurzaam mogelijk te doen. Daarnaast leveren de coöperatieve ondernemingen banen op voor werkzoekenden die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Ook zouden leden via de coöperaties spullen die ze in overschot hebben met anderen kunnen delen.

De coöperaties dienen een sociaal doel en delen geen winst met bijvoorbeeld de organiserende vakbonden of leden van de coöperaties. Eventuele winst wordt weer in de coöperaties geïnvesteerd.

Op 5 oktober zal Samen Sterker in elke provincie de straat op gaan om het samenaankopen te promoten.

take down
the paywall
steun ons nu!