Nieuws, België, Afghanistan, Asielzoekers -

Honderdtal uitgeprocedeerde Afghanen demonstreert bij ambtswoning Di Rupo

Op 4 oktober trok een groep van ongeveer honderd uitgewezen Afghanen naar de ambtswoning van premier Elio Di Rupo. Zij kwamen echter niet verder dan de kruising Regentstraat – Wetstraat, waar een politieblokkade hen op stond te wachten.

vrijdag 4 oktober 2013 17:45
Spread the love

“Wij hebben bescherming nodig! Afghanistan is niet veilig!”, scandeerden de demonstranten, waaronder ook enkele vrouwen met kleine kinderen. Kort geleden verbleef de groep Afghanen nog in een oud asielzoekerscentrum in de Brusselse Troonstraat.

Inmiddels is de groep volgens een van de demonstranten verspreid over verschillende verblijfplaatsen. “Iedere morgen nemen we telefonisch contact met elkaar op om nieuwe acties te plannen”, zegt hij.

Bij de demonstratie waren ook tientallen steunbetuigers aanwezig: zo wapperden er naast de Afghaanse vlag ook de logo’s van Intal en Comac. Een klein jongetje werd boven de menige getild en riep “We want justice” door een megafoon, waarop de demonstranten applaudisseerden.

Ook werd er “Bevrijd onze kameraden vandaag” gescandeerd. Hiermee verwezen de Afghanen naar de ruim veertig personen die na een geëscaleerde manifestatie op 27 september door de politie zijn opgepakt en vervolgens in een gesloten instelling zijn geplaatst.

Ditmaal verliep de demonstratie rustig, zonder dat er traangas of een waterkanon aan te pas kwam. Rond twee uur ’s middags verlieten de demonstranten de kruising, om vervolgens rustig richting het Flageyplein te wandelen.

De Morgen meldt dat Di Rupo diezelfde middag een delegatie van vijf Afghanen heeft ontvangen voor een gesprek. Op 3 oktober raakte bekend dat Staatssecretaris Maggie De Block in ieder geval niet van plan is om de groep een verblijfsvergunning te verlenen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!