Aangespoelde schoenen van drenkelingen in het Museo dell'immigrazione op Lampedusa (Foto: Xander Stockmans - Tussen Vrijheid en Geluk)
Nieuws, Europa -

Doden aan de grenzen van Fort Europa: teller staat op meer dan 17.000 sinds 1993

Meer dan honderd migranten verloren afgelopen week hun leven op de zeeroute naar het eiland Lampedusa. Volgens cijfers van de UNHCR proberen jaarlijks vele duizenden vluchtelingen Europa binnen te treden: niet alleen via Italië, maar ook via Spanje, Griekenland en Malta.

vrijdag 4 oktober 2013 16:35
Spread the love

De UNHCR schat ook in hoeveel migranten sterven of vermist raken tijdens deze oversteek. In Italië alleen al stierven tussen 2006 en 2011 bijna 3000 migranten op hun vluchtroute. In 2011 zouden volgens schattingen ongeveer 1500 vluchtelingen gestorven zijn op de weg van Libië naar Europa.

Sinds 1999 bereikten meer dan 200.000 vluchtelingen het eiland Lampedusa. In diezelfde periode zouden 10 tot 20.000 mensen de poging om op Lampedusa te geraken niet overleefd hebben. Alleen al dit jaar moest Lampedusa 22.000 vluchtelingen opvangen.

Het stuk zee tussen Tunesië en Sicilië is niet de enige plaats waar veel vluchtelingen het leven laten. In 2011 stierven volgens de UNHCR 7 migranten tijdens de oversteek van Turkije naar Griekenland: 44 migranten werden als vermist opgegeven. Gedurende de eerste negen maanden van 2011 werden er bijna 18.000 migranten geregistreerd ten zuiden van de Evros-rivier.

Een van de redenen waarom de oversteek van de Evros in 2011 meerdere doden heeft geëist zou zijn dat mensensmokkelaars niet langer de vluchtelingen begeleiden tijdens hun reis uit vrees opgepakt te worden door de Griekse politie. In plaats daarvan worden ze op kleine bootjes geplaatst en aan hun lot overgelaten.

De Griekse overheid reageerde in 2012 op de grote toestroom van vluchtelingen door een vier meter hoge muur te bouwen die deels werd bekostigd door de Europese Unie. Naast het risico van verdrinking sterven er ook jaarlijks mensen op het mijnenveld dat Griekenland op de grensstreek heeft geplaatst.

Ook de vluchtroute van de Hoorn van Afrika naar Jemen is zeer risicovol: in 2012 stierven in totaal 43 migranten terwijl zij de Rode Zee overstaken. Dit jaar maakten tot dusver 46.000 asielzoekers de gevaarlijke oversteek.

Wanneer de vluchtelingen het ‘geluk’ hebben om de kust van Jemen te bereiken, dreigen zij bovendien slachtoffer te worden van mensensmokkelaars die overgaan op uitbuiting of ontvoering van de asielzoekers. De route is populair bij Somaliërs en Ethiopiërs die de instabiele situatie in hun thuisland willen ontvluchten.

Ook de relatief korte afstand tussen Afrika en de Canarische Eilanden en Marokko en Gibraltar verleidt veel radeloze vluchtelingen tot een gevaarlijke poging om Europa te bereiken.

In april kapseisde een boot die net uit Nador vertrokken was. Elf mensen, waaronder twee kinderen, overleefden het niet.

UNITED for Intercultural Action, een Europees antiracistisch netwerk houdt sinds 1993 een lijst met slachtoffers bij. De gegevens zijn afkomstig van (semi-)officiële bronnen (media, overheden en hulporganisaties). Eind 2012 stond de teller op 17.306 .  

take down
the paywall
steun ons nu!