Brief van Sinéad O’Connor aan Miley Cyrus
Opinie, Nieuws, Wereld, Cultuur, Feminisme, Prostitutie, Rolmodellen, Muziekindustrie, Miley Cyrus, Sinéad O'Connor, Muziekvideo -

Brief van Sinéad O’Connor aan Miley Cyrus

Sinéad O'Connor waarschuwt Miley Cyrus: "De muziekindustrie geeft geen ruk om jou, of om wie dan ook. Ze zullen je prostitueren zoveel ze kunnen en je laten denken dat het was wat JIJ wilde. En als je in de afkickkliniek belandt als gevolg daarvan, liggen ‘zij’ te zonnebaden op hun vakantieboten in Antigua, die ze gekocht hebben met het geld dat ze verdienden door jouw lichaam te verkopen."

donderdag 3 oktober 2013 15:22
Spread the love

Beste Miley,

ik was niet van plan deze brief te schrijven, maar vandaag moest ik telefoontjes ontwijken van verschillende kranten die wilden dat ik iets zou zeggen over jouw uitspraak in Rolling Stone magazine dat jouw Wrecking Ball video gemodelleerd is naar die van Nothing Compares. Hier is dus wat ik zeggen moet…

Ik schrijf dit met moederlijke gedachten en met liefde. Ik maak me er bijzonder veel zorgen over dat de mensen om je heen je hebben laten geloven, of je hebben gesterkt in je geloof, dat het ‘cool’ is om in je video’s naakt aan hamers te likken.

Het is in feite zo dat je je talent maskeert door toe te staan jezelf te laten prostitueren, of dat nu door jezelf gebeurt of door de muziekindustrie. Op de lange termijn kan er niets dan ellende van komen, door toe te staan jezelf zo te laten uitbuiten.

…en de boodschap uitdragen dat je gewaardeerd moet worden (zelfs door jezelf) voor je seksuele aantrekkingskracht, meer dan je aantoonbare talent, leidt op GEEN ENKELE manier tot ‘empowerment’ van jezelf of andere vrouwen. Ik vind het fijn te horen dat ik een soort rolmodel voor je ben en ik hoop dat je daarom ter harte zult nemen wat ik je vertel.

De muziekindustrie geeft geen ruk om jou, of om wie dan ook. Ze zullen je prostitueren zoveel ze kunnen en je laten denken dat het was wat JIJ wilde. En als je in de afkickkliniek belandt als gevolg daarvan, liggen ‘zij’ te zonnebaden op hun vakantieboten in Antigua, die ze gekocht hebben met het geld dat ze verdienden door jouw lichaam te verkopen. Je zult er alleen voorstaan.

De mannen die hun vingers aflikken bij het zien van jou, geven ook geen ruk om je, maak je geen illusies. Vrouwen hebben lust wel vaker voor liefde aangezien. Dat ze seks met je willen betekent niet dat ze ook maar iets om je geven. Zeker als je onbedoeld de indruk geeft dat je zelf ook geen ruk om jezelf geeft. En mensen aanneemt die de indruk wekken ook nauwelijks een ruk om je te geven. Niemand die om je geeft zou er achter kunnen staan dat je geprostitueerd wordt… en dat geldt ook voor jezelf.

Ja, ik suggereer dat je niet voor jezelf zorgt. Dat moet veranderen. Je moet beschermd worden als een waardevolle jongedame door iedereen die voor je werkt en iedereen om je heen, inclusief jezelf. Dit is een gevaarlijke wereld. We moedigen onze dochters niet aan er naakt in rond te lopen omdat het hen tot prooi maakt voor dieren en nog erger dan dieren, waarvan een verontrustende meerderheid in de muziek en daarbij behorende media werkt.

Je bent meer waard dan je lichaam en je seksuele aantrekkingskracht. De showbizwereld ziet de dingen niet zo, ze willen graag dat dingen op een andere manier bekeken worden, zoals de tijdschriften die je op hun voorpagina willen. Maak je geen illusies. Ze willen je ALLEMAAL omdat ze geld kunnen verdienen met jouw jeugd en jouw schoonheid… Wat ze alleen kunnen doen omdat jouw jeugdigheid je blind maakt voor de kwaden van de entertainmentindustrie. Als je een onschuldig hart hebt, herken je degenen niet die er geen hebben.

Ik herhaal: je hebt genoeg talent en hebt het niet nodig om door de muziekindustrie tot hoer gemaakt te worden. Je moet ze ook geen zot van je laten maken. Denk geen enkel moment dat er ook maar één van hen een fuck om je geeft. Zij zijn er voor het geld…. wij zijn er voor de muziek. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd blijven. Hoe eerder een jonge dame daar achter komt, hoe eerder ze ECHT de touwtjes in handen kan nemen.

Je zei ook in Rolling Stone dat je uiterlijk op dat van mij gebaseerd is. Het uiterlijk dat ik koos, koos ik opzettelijk in een tijd dat mijn platenmaatschappij me aanmoedigde om te doen wat jij gedaan hebt. Ik wilde liever op mijn talent dan op mijn uiterlijk beoordeeld worden. Ik ben blij dat ik die keuze gemaakt heb, niet in de laatste plaats omdat ik me niet in het/de spreekwoordelijke riool(-pers) bevind nu ik bijna 47 ben… wat helaas met veel vrouwelijke artiesten die hun imago baseren op hun seksualiteit gebeurt zodra ze de middelbare leeftijd bereiken.

Je zou jezelf als vrouw echt sterker maken door in de toekomst te weigeren je lichaam of je seksualiteit te laten uitbuiten zodat mannen geld aan je kunnen verdienen. Ik hoef het niet eens te vragen, ik draai al lang genoeg mee in deze sector om te weten dat mannen er meer aan verdienen als jij uit de kleren gaat dan jij zelf. Daar is niets cool aan. Het geeft gevaarlijke signalen af aan andere jonge vrouwen. Zeg in de toekomst alsjeblieft nee als je gevraagd wordt jezelf te prostitueren. Je lichaam is voor jou en je vriend, het is niet voor elke viezerik op het internet, of voor elke gierige baas van een platenmaatschappij om diamanten voor zijn minnares mee te kopen.

Wat betreft het afschudden van je Hannah Montana imago, degene die je vertelt dat uit de kleren gaan de manier is om dat te doen, respecteert NIET je talent, noch jou als jonge vrouw. Je platen zijn goed genoeg om geen Hannah Montana meer van je af te hoeven schudden. Ze is allaaaaang verdwenen. Niet omdat je uit de kleren gaat, maar omdat je fantastische albums maakt.

Of we het nu leuk vinden of niet, wij vrouwen in deze sector zijn rolmodellen en in die hoedanigheid moeten we heel voorzichtig zijn met de boodschap die we uitsturen naar andere vrouwen. De boodschap die jij blijft uitdragen is dat het op de een of andere manier cool is om geprostitueerd te worden. Het is zo niet cool, Miley. Het is gevaarlijk. Vrouwen moeten gewaardeerd worden voor zoveel meer dan alleen hun seksualiteit. We zijn niet alleen lustobjecten. Ik zou je willen aanmoedigen  gezondere boodschappen uit te zenden aan je leeftijdsgenoten. Dat zij en jij meer waard zijn dan wat er nu in je carrière gaande is. Wijs elke motherfucker die geen zorgen geuit heeft vriendelijk de deur, want zulke mensen geven niets om jou. 

Dit is een vertaling van een brief van Sinéad O’Connor.

take down
the paywall
steun ons nu!