Nieuws, Cultuur, Zuiderpershuis, Antwerpen, Cultuurcommissie, Podiumkunsten, Internationaal Crossroadsfestval, Mimetheater, Karbido, Betty Braemzaal, De Kunsthumaniora, Finse School -

Beklijvende mimeacts domineren 3de Internationaal Crossroadsfestival

ANTWERPEN - Het programma voor de derde editie van het Internationale Mimefestval is eindelijk rond. Veel later dan verwacht. Het festival werd vorig jaar immers door de cultuurcommissie structureel geschrapt. Maar het zeer hoog podiumgehalte in de programmering voor 2013 overtuigde de commissie op de valreep een positief advies toe te zeggen.

donderdag 3 oktober 2013 10:40
Spread the love

Dat de commissie uiteindelijk dan toch met geld over de brug komt, is in feite vanzelfsprekend, want het Internationaal Crossroadsfestival groeide uit tot de ‘place to be’ voor de ware liefhebber van de podiumkunsten.

Smeltkroes

Zo was de proefeditie in 2011 al meteen een schot in de roos en ging het festival in het theatermilieu van de Lage Landen niet ongemerkt voorbij. Want wat dit festival zo aantrekkelijk maakt, is dat de organisatie erin geslaagd is het aanbod van de smeltkroes van stijlen en kwalitatief bijzonder hoogstaande cross-overs die in het internationaal visueel theaterlandschap aanwezig zijn, naar ons land te halen en aan een geïnteresseerd publiek op één locatie aan te bieden.

Dat had voordien nog niemand gedaan.

Bovenlokale uitstraling

En zo komt het dat het Internationaal Crossroadsfestival van bij het begin boven alle verwachtingen in kon scoren met uitverkochte producties voor een gretig en enthousiast publiek. Maar toch bleek al snel dat de kostprijs van dit Mimefestival niet louter door inkomtickets kan worden gedekt.

Het kost nu eenmaal handen vol geld om zoveel buitenlandse topproducties naar onze contreien te halen en dus kan dit festival, net als het jaarlijkse Jazz Middelheim bijvoorbeeld, niet zonder overheidssteun en sponsoring overleven.

Nu deze hindernis werd overbrugd, verwachten de initiatiefnemers, gezien ook de bovenlokale uitstraling die het festival op korte tijd verwierf, dat de toekomst wellicht is veilig gesteld.

Cross-over

Er heerst dus een grote opluchting bij de liefhebbers van het mimetheater dat het Internationale Crossroadsfestival dan toch voor de derde maal kan plaatsvinden. De sterke nadruk op de research van de zogenoemde ‘cross-overs’ maakt het evenement nu eenmaal een uniek gebeuren voor het visueel en beeldend theater van de 21ste eeuw.

Als geen ander bundelt dit theaterfestival het multidisciplinair karakter van de podiumkunsten in e?e?n programma dat over drie dagen wordt gespreid.

John Cage

Topact dit jaar is ongetwijfeld de komst van het magisch poëtisch theater uit de Finse school en de niet te missen muzikale hoogmis van de Poolse mimegroep Karbido die een act brengt geïnspireerd op het werk van John Cage. En verder biedt dit festival unieke pareltjes aan uit de visuele podiumkunst met groepen en solospelers uit onder meer Griekenland, Tsjechië, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië en Israël.

Bovendien worden er enkele Belgische premières opgevoerd en wordt het publiek extra verwend met éénmalige exclusieve producties.

Praktisch: 3de Internationaal Crossroadsfestival – Van vrijdag 15 november tot en met zondag 17 november 2013 – Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14, 2000 Antwerpen – Betty Braemzaal, De Kunsthumaniora, Karel Oomstraat 24, 2018 Antwerpen. Tijdig reserveren aangeraden. 

take down
the paywall
steun ons nu!